Музикалният театър с първи фестивал на открито

От 25 юни до 10 юли София става столица на мюзикъла и съвременния балет в България. А домакин на първия фестивал на Музикалния театър е Военната академия "Г. С. Раковски", която отваря за първи път пространството пред царските зали. Това обяви на пресконференция директорът на театъра Марияна Арсенова, предаде репортер на БГНЕС.

"Тази година, на първото издание концентрацията е върху мюзикъла и модерния балет", заяви тя.

В навечерието на фестивала Арсенова каза, че иска той да стане международен. По думите ѝ това можело да се случи още тази година, но заради действащите ограничителни мерки, касаещи пътуванията плановете се провалили.

Софийският фестивал на Музикалния театър ще бъде открит с концерт-спектакъла „Една вечер с хитовете на Бродуей”. На концерта ще прозвучат популярни мелодии от хитовите мюзикъли: „Кабаре“, „Котки“, „Чикаго“, „Фантомът на операта“, „Мис Сайгон“, „Сънсет булевард“, „Исус Христос суперзвезда“, „Магьосникът от Оз“.

Специално за откриването пристига и сръбският режисьор Небойша Брадич.

"На 26-ти от сцената на Софийската опера ще бъде излъчен в рамките на фестивала спектакълът" Клетниците", обяви тя.

На 27 юни зрителите, ще могат да се насладят на произведенията на открито и без маска, на три едноактни балета на старозагорската опера.

"На 3 юли мюзикълът" Коса" идва след премиерата си на 1-ви във Варна, варненска опера ни гостува", посочи Арсенова.

В програмата на фестивала присъства и българският мюзикъл "Криворазбраната цивилизация", изпълнена от великотърновския музикално-драматичен център.

"На 10 юли балет "Арабеск" с „CARMEN COLLECTION” ще закрие фестивала", обясни директорът.

От думите ѝ стана ясно още, че спектаклите ще могат да се гледат от 300 души на открито, като при дъждовно време те ще се преместват в зала "Тържествена", така че няма да се стига до вариант, в който представление да трябва да се отложи.

Зам. - началникът на Военната академия полк. Димитър Ташков каза, че за тях е чест и привилегия да предоставят терена за провеждане на фестивала.

"Различното на тазгодишния фестивал е, че мероприятието се провежда вътре в района на Военната академия. За пръв път отварям района на Академията, а не парка", подчерта той.

Александър Мутафчийски, който е солист и режисьор в Музикалния театър каза, че за да се случи магията се изгражда и художествено осветление, което ще спомогне за цялостното преживяване на зрителите. /БГНЕС