МВФ: COVID-19 ще влоши жизнения стандарт по света

Възстановяването на световната икономика след кризата ще продължи дълго. Пандемията от коронавирус ще влоши стандарта на живот на практика във всички държави в света. Такава прогноза направи днес председателят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

„Очакваме световното производство в средносрочен план да остане на значително по-ниско ниво от направените до пандемията прогнози. На практика за всички държави това ще означава стъпка назад от гледна точка на жизнения стандарт”, заяви тя по време на събитие, организирано от Лондонското училище по икономика. Събитието предшества годишната среща на МВФ и Световната банка, която ще се състои в периода 12-18 октомври. Според Георгиева, възстановяването на световната икономика след кризата ще бъде продължително и ще наподобява дълго изкачване. „Световната икономика се възстановява след кризата. Но това бедствие е далече от приключване. Всички държави се сблъскват с онова, което бих нарекла „продължително и трудно изкачване”, което ще продължи дълго, ще бъде неравномерно и несигурно, и при което е възможно и връщане назад”, каза тя. През юни МВФ прогнозира много сериозен спад на БВП за 2020 г., но в момента картината не е толкова мрачна. Според новите оценки, развитието на събитията през второто и третото тримесечие е било малко по-добро от очакваното, което позволи глобалната прогноза за 2020 г. да бъде преразгледана в посока повишаване. Новата прогноза ще бъде достъпна следващата седмица, уточни Кристалина Георгиева. Според нея, след края на пандемията световната икономика трябва да бъде преустроена в съответствие с новите принципи.

„Ние не можем да си позволим просто да възстановим старата икономика с нейния нисък ръст, ниска продуктивност, високо ниво на неравенство и влошаваща се климатична криза”, подчерта ръководителят на МВФ. Тя е убедена, че след пандемията в икономиката трябва да настъпят „фундаментални реформи” – тя трябва да стане по-екологична, по-умна, по-приобщаваща и по-динамична. А за тази цел са необходими сериозни инвестиции. Общият държавен дълг на всички държави през тази година ще достигне рекордно високи нива. По оценка на МВФ, много държави са станали по-уязвими, като размерът на техния дълг се е увеличил заради мерките в данъчната област, приети вследствие на кризата, както и заради загубата на приходи. МВФ разполага с достатъчно ресурси, за да помогне с кредити на своите членове за възстановяване на икономиката след кризата, уверява Георгиева.

„Предоставихме финансиране на 81 държави с безпрецедентна скорост и мащаби”, подчерта тя. Кредитните задължения надхвърлят сумата от 280 млрд. долара, като повече от една трета от нея е била одобрена след месец март. „Готови сме да направим още повече: ние разполагаме с достатъчно ресурс на обща стойност 1 трилион долара, която е предназначена за кредитиране и която може да бъде предоставена на нашите членове в зависимост от това как ще започнат своя „възход””, заяви директорът на МВФ Кристалина Георгиева. /БГНЕС и ТАСС