МВФ: Държавите да намалят търговските бариери, за да забавят инфлацията

Международната общност трябва да намали търговските бариери, за да се бори с инфлацията. Тази препоръка се съдържа в съвместна статия, публикувана днес от управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, нейния първи заместник Гита Гопинат и Джейла Пазарбасиоглу, директор на отдела за стратегии, политики и анализи на МВФ.

Авторите призоваха за "възстановяване на доверието в глобалната система, основана на правила". "Можем да започнем още сега с намаляване на търговските бариери, за да преодолеем недостига и да намалим цените на продуктите и другите стоки. Не само държавите, но и компаниите трябва да диверсифицират вноса, за да гарантират веригите за доставки и да запазят огромните ползи за бизнеса от глобалната интеграция".

В материала се отбелязва, че напрежението по отношение на търговията, технологичните стандарти и сигурността "нараства от години, подкопавайки растежа и доверието в настоящата глобална икономическа система". Според МВФ "само несигурността около търговската политика е довела до спад на световния БВП с почти 1% през 2019 г. Междувременно от началото на войната в Украйна около 30 държави са ограничили търговията с храни, енергия и други ключови стоки". /БГНЕС