МВФ: Европа рискува по-дълбока рецесия заради войната и инфлацията

Икономическият спад в някои части на Европа може да прерасне в "по-дълбоката рецесия" на целия континент, тъй като енергийните смущения заплашват с икономически вреди, а кризата с разходите за живот рискува да разпали социално напрежение, заявиха от МВФ.

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ

Докладът на Международния валутен фонд "Регионални икономически перспективи за Европа" идва в момент, когато страните се борят с повишената инфлация и задълбочаващата се енергийна криза, която понижи покупателната способност на домакинствата и повиши разходите на бизнеса.

Новата правителствена подкрепа "само частично" компенсира това напрежение, заяви фондът.

Нахлуването на Русия в Украйна тази година доведе до рязко покачване на инфлацията, тъй като цените на енергията скочиха, което принуди Европейската централна банка да повиши лихвените проценти, за да охлади икономиката с риск да предизвика свиване.

"Перспективите за Европа се влошиха значително, като растежът ще се забави рязко, а инфлацията ще остане висока", се казва в доклада на МВФ.

Фондът вече прогнозира, че Германия и Италия ще изпаднат в рецесия през следващата година, превръщайки се в първите развити икономики, които ще се свият вследствие на войната на източния фланг на Европа.

Макар че в края на миналата година Европа беше на път да излезе от пандемията, войната в Украйна "промени напълно тази картина", заяви МВФ.

Като цяло се очаква растежът на развитите икономики в Европа да се забави значително до 0,6% през 2023 г., се казва в доклада от неделя.

За развиващите се икономики в региона, с изключение на Турция, растежът също се очаква да се забави до 1,7%, докато загубите в страните в конфликт ще бъдат големи.

"Основният риск в краткосрочен план е по-нататъшното нарушаване на енергийните доставки, което в комбинация със студената зима може да доведе до недостиг на газ, нормиране на потреблението и по-дълбоки икономически трудности", заяви МВФ.

Инфлацията също може да остане по-висока за по-дълго време, а социалното напрежение може да се задълбочи поради нарастващите разходи, добави фондът.

При настоящите обстоятелства централните банки трябва да продължат да повишават основните лихвени проценти, заяви МВФ, като призова за "по-бързо повишаване" в развитите икономики.

Политиците трябва да "извървят с мяра тънката граница" между борбата с инфлацията и подкрепата за уязвимите домакинства и предприятия в условията на енергийна криза, казват от финансовата институция.

По-рано този месец МВФ прогнозира, че германската икономика - най-голямата в Европа - ще се свие с 0,3% през 2023 г., засегната силно от зависимостта си от руския газ, след като Москва намали доставките за Европа в предполагаемо отмъщение за западните санкции заради конфликта.

Брутният вътрешен продукт на Италия, чиято промишленост също зависи от вноса на газ, ще се свие с 0,2 %. /БГНЕС, АФП

Вашингтон / САЩ