МВФ: Фрагментацията може да коства на световната икономика до 7% от БВП

Разходите, свързани с фрагментацията на търговията, могат да достигнат от 0,2% до почти 7% от световния брутен вътрешен продукт (БВП), се казва в доклад на Международния валутен фонд (МВФ).

Отбелязва се, че 7% от БВП се равняват приблизително на общата годишна икономическа продукция на Германия и Япония.

"Ако към това се прибави и технологичното отделяне, в някои страни загубите могат да достигнат до 12% от БВП", се казва в доклада, озаглавен "Да се противопоставим на фрагментацията там, където тя е най-важна: Търговията, дългът и действията в областта на климата".

"Фрагментацията може да направи още по-трудно подпомагането на много уязвими нововъзникващи и развиващи се икономики, които са били силно засегнати от множество сътресения", се казва още в доклада.

В него се посочва също, че политиците са изправени пред различни предизвикателства, като геополитическото напрежение, забавянето на световната икономика, изменението на климата, кризата с разходите за живот и високите нива на дълга.

МВФ предупреди, че светът е изправен пред "нова Студена война", която може да доведе до раздробяването му на съперничещи си икономически блокове, което може да направи всички по-бедни и по-малко сигурни.

"Търговското напрежение между двете най-големи икономики в света нараства на фона на глобалния скок на нови търговски ограничения. Междувременно нахлуването на Русия в Украйна причини не само човешки страдания, но и масови смущения във финансовите, хранителните и енергийните потоци по света", се казва в доклада.

Фондът подчертава, че укрепването на международната търговска система, подпомагането на уязвимите държави да се справят с дълговата криза и подобряването на действията в областта на климата са някои от основните стъпки за борба с фрагментацията. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ