МВФ: Минск ще получи около един милиард долара

Беларус ще получи от Международния валутен фонд (МВФ) финансова помощ равна на сумата от един милиард долара. Това ще стане вследствие на влязлото на 23 август в сила решение за разпределяне на специалните права на тираж (Special drawing rights, или SDR) между държавите-членки на МВФ. Информацията бе съобщена от управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева.

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ

SDR са специално създадени от МВФ международни разчетни парични единици. Валутният им курс се определя на базата на обменните курсове на конвертируемите валути – долар, евро, йена, британски паунд и юан. За последен път МВФ използва този инструмент през 2009 г., за да подкрепи световната икономика след глобалната финансова криза. Тогава около 190 държави-членки на организацията получиха такива средства в обем, съответстващ на техните квоти в МВХ и на размера на икономиките си по отношение на световната, припомня „Дойче веле”.

Тази година финансовата помощ от МВФ във вид SDR е в размер на 650 милиарда долара.

Фондът ограничи достъпа до SDR на държави като Венецуела, Мянмар и Афганистан с мотива, че въпросът за легитимността на властта в тези страни не е решен окончателно.

Що се отнася до Беларус, условният собственик на предоставените от МВФ средства ще бъде Националната банка. Парите няма да бъдат внесени директно в бюджета или да бъдат предоставени на фалирали държавни предприятия. Условният бюджетен дефицит обаче може да бъде финансиран със SDR чрез много различни процедури.

По-рано лидерът на опозицията Светлана Тихановская призова Кристалина Георгиева и американския финансов министър Джанет Йелън да блокират достъпа на сегашните управляващи в Беларус до средствата по SDR, както и да замразят обмяната на конвертируема валута, докато в Беларус не се проведат нови, свободни избори. /БГНЕС, Дойче веле

Вашингтон / САЩ