МВФ назначи Кристалина Георгиева за втори петгодишен мандат

Изпълнителният съвет на МВФ потвърди, че е преназначил Кристалина Георгиева за втори петгодишен мандат начело на международната финансова институция.


Георгиева, която беше единственият кандидат за ръководител на Международния валутен фонд, ще продължи да изпълнява задълженията си, когато настоящият ѝ мандат приключи на 30 септември 2024 г.

Решението беше взето с консенсус, се казва в изявлението на МВФ. Георгиева получи подкрепа от ключови европейски съюзници през последните седмици.

Нейните приоритетни области за дългосрочни инвестиции са: климат, изкуствен интелект и стимулиране на капиталовите потоци в Африка.

По време на мандата на Георгиева МВФ неколкократно помогна на държави, които изпитваха финансови затруднения по време на пандемията от Ковид-19, както и на опустошенията, предизвикани от нахлуването на Русия в Украйна, особено в Европа.

По силата на противоречиво, но десетилетно споразумение между Европа и Съединените щати, МВФ исторически се ръководи от европеец, а Световната банка - от американски гражданин./БГНЕС