МВФ: По-висок глобален растеж, спад в цената на петрола

Очаква се глобалният растеж да бъде по-висок от очакваното тази година, заяви МВФ, като повиши прогнозата си за изненадващо силно потребление и инвестиции, след като вдигането на ограниченията за нулев ковид в Китай осигурява нов тласък. Световният растеж беше затруднен от последиците от инвазията на Русия в Украйна миналата година, от икономическите спадове и усилията за овладяване на спираловидно нарастващите разходи за живот.

На този фон МВФ очаква глобалната икономика да нарасне с 2,9 процента тази година, забавяйки се от 2022 г. до темп, който остава слаб според историческите стандарти. Но „неблагоприятните рискове са намалели“ след прогнозата от миналия октомври, констатира МВФ в последната актуализация на своя доклад за световните икономически перспективи. „Предстоящата година все още ще бъде предизвикателна,... но може да представлява повратна точка с растеж, отлепващ се от дъното, и спад на инфлацията“, каза пред репортери главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуринша. По-специално, МВФ вижда, че Германия и Италия ще избегнат рецесии през тази година, което е отклонение от предишните му прогнози - европейският растеж се оказа "по-устойчив от очакваното", въпреки шоковете от войната в Украйна. И фондът не очаква глобалният БВП да се свие, Гуринша дори отбелязва, че „ние сме доста далеч от всякакъв вид глобална рецесия“. Докато перспективите не са се влошили този път, все още има предизвикателства за преодоляване, за да се постигне устойчиво възстановяване, каза той.

МВФ ревизира оценката си за икономическото развитие на Русия в посока нагоре и прогнозира ръст на БВП на страната с 0,3% тази година и 2,1% през 2024 година.

Това се посочва в публикуваната в понеделник януарска актуализация на МВФ за перспективите за развитие на световната икономика. Според предоставените данни, цитирани от ТАСС, БВП на Русия е намалял с 2,2% през 2022 година. Както следва от документа, МВФ подобри с 2,6 пункта прогнозата си от октомври за растежа на този показател в Русия за 2023 г., а също така подобри с 0,6 пункта прогнозата си за 2024 година.

По-рано Световната банка представи прогноза за перспективите за развитие на световната икономика. От документа следва, че БВП на Русия ще намалее тази година с 3,3%, а през следващата година ще се увеличи с 1,6 на сто.

МВФ очаква БВП на САЩ да нарасне с 1,4% през 2023 г., а през 2024-та с 1 на сто. Това се посочва в публикуваната в понеделник януарска актуализация на фонда МВФ за перспективите за развитие на световната икономика. Фондът подобри прогнозата си за ръста на БВП на САЩ тази година с 0,4 процентни пункта спрямо оценките си от октомври, но влоши прогнозата си за следващата година с 0,2 процентни пункта. „В САЩ (икономическият) растеж се очаква да намалее от 2% през 2022 г. до 1,4% през 2023 г. и до 1% през 2024 година.

Прогнозата за 2023 г. е подобрена с 0,4 пункта, отразявайки въздействието на стабилното вътрешното търсене през 2022 година. Прогнозата за 2024 г. е преразгледана надолу с 0,2 процентни пункта поради по-рязката траектория на повишението на лихвите на Федералния резерв до връх от около 5,1% през 2023 г.“, се казва в документа. „На фона на пиковата основна инфлация в САЩ и ускоряването на повишаването на лихвите от няколко централни банки извън САЩ, доларът отслабна от септември, но остава значително по-силен от преди година“, добавя се в доклада.

МВФ прогнозира, че цената на барел петрол ще падне тази година с 16,2% до 81,13 долара. Това се посочва в публикуваната в понеделник януарска актуализация на доклада на МВФ за перспективите за развитие на световната икономика.

„През 2023 г. цените на петрола ще паднат с около 16%, докато цените на суровините без горива се очаква да паднат средно с 6,3%“, отбелязват авторите на доклада. „Средната прогнозна цена, изчислена на фючърсните пазари към 29 ноември 2022 г., ще бъде 81,13 долара през 2023 г. и 75,36 долара през 2024 г.“, се казва в документа. Така през следващата година петролът ще поевтинее със 7,1%.

Според МВФ „енергийните пазари са се приспособили по-бързо от очакваното към (икономическите) сътресения“, причинени от конфликта в Украйна. Въпреки това „рязкото покачване на глобалните цени на енергията и храните предизвика криза на разходите за живот“ миналата година. По-високите от очакваното цени на петрола, газа и храните, дължащи се на конфликта в Украйна, "могат да повишат общата инфлация отново", прогнозира фондът. /БГНЕС, АФП