МВФ с план от 50 млрд. долара за прекратяване на пандемията

Международният валутен фонд (МВФ) представи предложение на стойност 50 млрд. долара за прекратяване на пандемията от Covid-19. То предвижда ваксиниране на поне 40% от населението във всички страни до края на 2021 г. и поне 60% до първата половина на 2022 г., съобщи „Гардиън”.

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ

Изпълнението на плана ще струва около 50 млрд. долара, като 35 млрд. ще бъдат платени безвъзмездно от богатите държави, частни и многостранни донори, а останалите 15 млрд. долара ще бъдат финансирани от националните правителства, като се използва финансиране с ниска или нулева от многостранните банки за развитие.

По този начин до 2025 г. МВФ ще инжектира еквивалент на 9 трлн. долара в глобалната икономика поради по-бързото възобновяване на икономическата активност, като потенциално богатите страни ще се възползват най-много.

Пандемията е погубила повече от 3,5 милиона души по целия свят и прогнозите сочат към силно неравнопоставени здравни перспективи през 2022 г., което крие „сериозни рискове за света“, каза МВФ.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви на срещата на върха по въпросите на здравеопазването, организирана от Европейската комисия и Г 20, че има смисъл богатите икономики да стимулират дарения, за да осигурят по-бързия край на пандемията.

„Развитите икономики, на които се разчита да допринесат най-много за тези усилия, вероятно ще имат най-високата възвръщаемост на публичните инвестиции в съвременната история, усвоявайки 40% от печалбите на БВП и около 1 трилион долара от допълнителни приходи от данъци“, каза тя в изявлението си.

Държавите от Г-20 вече признаха, че са необходими около 22 млрд. долара безвъзмездни средства за справяне с кризата, като оставят около 13 млрд. долара допълнителни безвъзмездни средства, необходими за достигане на определените от МВФ 50 млрд. долара. /БГНЕС

Рим / Италия