МВФ удължи спешното финансиране с 18 месеца заради Covid

Международният валутен фонд заяви, че ще удължи гъвкавия си механизъм за спешно финансиране с още 18 месеца, за да помогне на страните, сериозно засегнати от пандемията от Covid-19.

В понеделник изпълнителният съвет на МВФ се съгласи с "временно увеличение на кумулативните лимити за достъп по неговите инструменти за спешно финансиране" до юни 2023 г., се казва в изявление на базирания във Вашингтон кредитор.

През април 2020 г., когато светът се сблъска с първата вълна от коронавирус и смъртни случаи, МВФ облекчи достъпа до такава помощ, включително повиши равнището на финансиране, което държавите могат да получат.

Програмите вече бяха удължавани два пъти - през септември 2020 г. и отново през март миналата година.

Управителният съвет заяви, че "всички други ограничения за достъп", които бяха временно увеличени, ще бъдат намалени до нивата си отпреди пандемията от 1 януари 2022 г., както е планирано.

"Това решение отразява очакваното и продължаващо постепенно преминаване към споразумения с по-високо качество на кредитните траншове за спешно финансиране, предизвикано от спешни, свързани с пандемията нужди на платежния баланс", заяви МВФ.

От фонда подчертаха, че решението осигурява "постоянен достъп" на държавите членки до спешно финансиране от МВФ, ако възникнат спешни проблеми с платежния им баланс./БГНЕС