МВФ: Забавяне в ръста на китайската икономика през 2023

Прогнозата за по-нисък икономически растеж е "много вероятна" за Китай през тази и следващата година, тъй като облекчаването на ограниченията на Covid-19 води до рязко увеличаване на инфекциите и временни затруднения, заяви ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева пред АФП.

Коментарите й в рамките на дискусия за новосъздадения фонд на МВФ идват в момент, когато втората по големина икономика в света се бори с нарастващите случаи на коронавирус, тъй като след близо три години разхлаби противоепидемичните мерки. Въпреки че политиката на Китай за нулеви нива на ковид е засегнала икономиката му, "облекчаването на ограниченията също ще създаде някои трудности през следващите месеци", каза Георгиева.

"Но е вероятно, когато Китай преодолее това през втората половина на годината, да настъпи известно подобрение в перспективите за растеж", каза тя.

По-рано МВФ предупреди, че строгите ограничения, свързани с вируса, са били особено тежки за жителите на Китай.

През октомври фондът намали прогнозата си за растежа на Китай до 3,2 % през тази година - най-ниската стойност от десетилетия насам - като същевременно очакваше растежът да се повиши до 4,4 % през следващата година.

Но "много вероятно е да понижим прогнозите си за растежа на китайската икономика както за 2022 г., така и за 2023 г.", каза Георгиева.

Освен предизвикателствата в Китай се очаква едновременно забавяне на растежа и в САЩ и Европейския съюз, като прогнозите на МВФ са, че половината от Европейския съюз ще бъде в рецесия през следващата година, каза тя./БГНЕС