МВФ: Загубата на руска енергия ще натежи на европейската икономика

Европа може да издържи без руски газ в продължение на шест месеца, но след това икономическото въздействие ще бъде сериозно, каза високопоставен служител на МВФ за АФП.

Алфред Камер, ръководител на европейския отдел на МВФ, призова страните в региона да предприемат серия от стъпки за облекчаване на евентуална липса на газ, включително чрез намаляване на потреблението и нагнетяване на запаси.

Европа разчита на Русия за по-голямата част от енергийните си нужди, особено от природен газ. Икономистите на Фонда разглеждат различни ситуации и щети от евентуална загуба на доставките на Москва.

„През първите шест месеца Европа може да се справи без руски газ ако разполага с алтернативни доставки и използва съществуващи хранилища“, казва експертът в интервю в кулоарите на пролетните срещи на МВФ и Световната банка. „Въпреки това, ако спирането на газа продължи през зимата и за по-дълъг период, това ще има значителни ефекти върху европейската икономика", допълва той.

Западът обмисля налагане на ембарго за внос на руски енергийни ресурси като част от санкциите за руската инвазия в Украйна. Москва също може да спре износа, за да отвърне на наложените санкции.

Международният валутен фонд прогнозира, че пълното спиране на руския газ и петрол може да струва на Европейския съюз три процента от БВП, в зависимост от тежестта на зимата.

Фондът призова страните да направят стъпки да се подготвят за такава възможност. /БГНЕС