МВнР: Българите да напуснат Етиопия и да не пътуват

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани в Етиопия да напуснат страната при първа възможност, като дотогава бъдат в постоянен контакт с посолството ни в Адис Абеба. От 2 ноември африканската държава е в извънредно положение.

Етиопия е в извънредно положение, след като въоръжени сили от Тиграй съобщиха, че са завладели територии и обмислят поход към столицата Адис Абеба

"Препоръчваме и да се преустановят пътуванията до и на територията на Етиопия. Съветваме също така сънародниците ни в страната да се осведомяват подробно за актуалната обстановка в района, където пребивават, като следят съобщенията на местните медии и се информират за указанията на местните власти", заявиха от МВнР.

По информация на българското посолство в Адис Абеба към момента няма данни за изпаднали в беда български граждани в Етиопия. Задграничното ни представителство следи ситуацията и е в готовност да окаже помощ при необходимост.

Във връзка със ситуацията МВнР днес повиши индекса на риск за пътуващите български граждани до Етиопия, както и на територията на страната, на ниво 4 - „Предупреждение за преустановяване на пътуванията до/в цялата страна (освен при крайна необходимост)“. /БГНЕС