МВнР: Българите да избягват пътувания към Русия

Предупреждаваме българите да избягват региона, в който се развиват действията. Оставаме на разположение и следим ситуацията в Русия ежеминутно.


Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, предаде кореспондентът на БГНЕС във Велико Търново.

Към момента ситуацията е част от вътрешните работи на Русия. Решение на президента Румен Радев е дали да свика Консултативен съвет за национална сигурност, допълни вицепремиерът.

МВнР предупреждава българските граждани да избягват пътувания в Русия, във връзка с информация за военно напрежение в района на Ростов и риск от безредици в страната, се казва в съобщението на МВнР. Ако присъствието ви на територията на Руската федерация не е от изключителна важност, съветваме да преосмислите своите планове.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството на Република България в Москва, Руска Федерация на следния телефонен номер: + 7 495 234 02 26. Сигнали може да се подават и на следния имейл адрес: Включете JavaScript, за да видите защитеното съдържание.; и към Генералното консулство на Република България в Санкт Петербург на следните телефонни номера: +7 812 401 01 52 и дежурен телефон в извънработно време: +7-921-633-6116. Сигнали може да се подават и на следния имейл адрес: Включете JavaScript, за да видите защитеното съдържание..

---

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: Включете JavaScript, за да видите защитеното съдържание..

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за..." на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo. /БГНЕС