МВнР: Държавата ще подкрепи българските клубове в РСМ

Кога Законът за сдруженията ще влезе в сила, зависи от това, кога ще бъде обнародван в държавния вестник на РС Македония. Със сигурност ще забрани клубовете, въпросът е дали ще наложи промяна на имената. На това не можем да отговорим, защото това ще бъде решение на всеки един от тези клубове. Те ще имат възможността или да сменят своите имена, или да търсят своите права по съдебен път. Българската държава ще ги подкрепи и в двата случая.

Това заяви в отговор на въпрос на БГНЕС главният експерт във външно министерство Желязко Радуков по време на редовния брифинг на ведомството.

„Дали може Венецианската комисия да спре прилагането на закона – на практика не, защото - първо, решенията на Венецианската комисия са препоръчителни, не задължителни. Второ, едно отговорно правителство, когато тръгва да търси становища от Венецианската комисия, тя го прави в момента, когато законът е още проектозакон, а не, когато е вече приет закон“, обясни той.

„В този смисъл, всички уверения, които чуваме от Северна Македония, че едва ли не Венецианската комисия ще спре прилагането на този закон, ние ги намираме за несъстоятелни”, каза още Радуков.

Той добави, че предстои да видим дали в крайна сметка този закон ще бъде обнародван и какъв ще бъде подходът към българските сдружения. "В съответствие с това ние ще предприемем своята реакция", заяви Радуков.

На въпроса на БГНЕС поискано ли е разрешение за културен клуб в Благоевград и ако бъде поискано, ще дадем ли, Желязко Радуков отговори: "Първо, трябва да направим разлика за какъв клуб говорим – за частни клубове от типа на провокацията, която имахме на 30 октомври, в момента не говорим. Между другото струва си тук да поздравим и да изкажем своята признателност към българската общественост, която с едно снизхождение подмина тази провокация, и си струва да благодарим, разбира се, на колегите от Министерството на вътрешните работи, които не допуснаха пристигналите отвън провокатори да нарушат обществения ред в Благоевград."

Той подчерта, че между България и РСМ функционира спогодба от 2003 г., която предвижда създаването на Културно-информационен център на България в Скопие и съответно на РСМ в София. По думите му за създаването на техни филиали и нови културно-информационни центрове ще бъде необходимо ревизиране на цялата спогодба или сключване на нова, а това е един изключително дълъг процес. "Подобна инициатива все още няма. Ние бихме обърнали внимание, че подобна инициатива, за да бъде успешна, трябва да има два фактора", съобщи Радуков. Той обясни, че страната, която предприеме инициативата, първо, трябва много да си даде сметка доколко тя съвпада с това, което е записано в договора за добросъседство и в протоколите към него (2019 – 2021 г.), и, второ, дали ще бъде посрещната подобна инициатива с необходимото ниво на доверие в приемащата държава.

"За съжаление, ние сме свидетели, че доверието между двете държави в момента е нарушено и тепърва трябва да го възстановяваме", заяви Радуков. /БГНЕС