МВнР иска двама руски дипломати, извършвали шпионаж, да напуснат страната

Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната. Днес нота с това съдържание бе връчена на заместник-ръководителя на руското посолство, съобщиха от МВнР.

МВнР получи писмо от Прокуратурата на Република България, в което се съобщава, че двамата дипломати са осъществявали на територията на страната дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

БГНЕС припомня, че по-рано днес главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения от двама граждани на Руската федерация.

По сигнал на Държавна агенция "Национална сигурност" са образувани досъдебни производства за престъпления срещу Република България по чл. 104, ал. 1 и чл. 109 от НК. В хода на разследването е установено, че двама граждани на Руската федерация са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения, уточняват от прокуратурата.

Установено е още, че двамата руски граждани се ползват с дипломатически имунитет, съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

В тази връзка, на 22 март 2021 г., главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследванията.

По-рано Кремъл заяви, че Русия ще предприеме ответни мерки, ако България реши да експулсира руски дипломати. Това бе съобщено от руския заместник-външен министър Александър Грушко пред журналисти.

„Ако България предприеме неприятелски стъпки към Русия, тогава, разбира се, там трябва да разберат, че ще има ответни стъпки от наша страна“, каза заместник-министърът.

Премиерът на България Бойко Борисов коментира по-рано задържането от българската прокуратура на шестима души - служители на Министерството на отбраната и военното разузнаване на страната, между които руска гражданка, съпруга на един от задържаните, по подозрение в шпионаж за Руската федерация. Той заяви, че поради този случай руските дипломати ще трябва да бъдат обявени за нежелани.

Руското посолство в България поиска всички спекулации по това дело да бъдат прекратени. Дипломатическата мисия изрази увереност, че „процесът ще се проведе на деполитизирана, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство“. /БГНЕС