МВнР извика посланика на РСМ заради клеветническата кампания срещу България

По разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева временно управляващият посолството на Република Северна Македония ще бъде извикан в Министерството на външните работи на Република България, за да му бъдат поискани обяснения дали правителството на РСМ е свързано с клеветническата кампания, водена срещу България от словенския “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания”. Това съобщиха за БГНЕС от Министерството на външните работи.

МВнР изразява изключителното си безпокойство от публикациите, че бивши или настоящи съветници на премиера на РСМ участват в ръководството на въпросния институт. На сайта на правителството на РСМ е посочено, че словенската организация има договор с изпълнителната власт в Скопие от 2017 г. до 2020 г., срещу което е получавала 1000 евро месечно.

Припомняме, че организацията “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания” публикува поредица от статии с явна цел да злепоставя и уронва престижа на страната ни, чрез невярна, изопачена и манипулативно представена информация.

Същевременно сме обезпокоени от продължаващите дискриминационни действия на властите на РСМ - днес на границата бе спрян българският гражданин Виктор Стоянов, който се е опитал да внесе български книги "Български народни песни на Братя Миладинови" в РСМ по договор за дарение с Българския културно-информационен център в Скопие.

БГНЕС припомня, че няколко европейски издания изтриха текстовете на скандалния словенски институт ИФИМЕС, който публикува клевети срещу България. В тях България и Германия се сочеха като "мафиотски държави, които милеят за нацизма". Словенският лобистки институт, в който работят сътрудници на македонския премиер Зоран Заев, носещ претенциозното име “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания” ИФИМЕС, от две години насам публикува яростни антибългарски "анализи и доклади", които имат за цел основно да се разпространяват из западната преса и формират там негативно отношение срещу България. /БГНЕС