МВнР: РСМ да възстанови оригиналния паметник на българските воеводи

Министерство на външните работи на Република България връчи протестна нота на временно управляващия посолството на Република Северна Македония Владимир Кръстевски по повод установен случай на подмяна на български паметник, намиращ се на територията на югозападната ни съседка.

На среща, проведена днес в МВнР, Ваня Андреева, директор на дирекция „Югоизточна Европа“, информира представителя на Република Северна Македония у нас, че дипломатическата мисия на България в Скопие е установила, че намиращият се в двора на църквата в с. Клепач, Република Северна Македония, паметник, който е бил издигнат в чест на войводата Велко Скочивирчето и осем негови четници, загинали при сражение с османски части през 1904 г., е бил подменен. Констатирано е, че оригиналният надпис на книжовен български език е бил заменен, премахнати са цели части от автентичния текст и са променени и някои от имената на загиналите четници.

Паметникът, изкривяващ историческата истина

В рамките на провелия се разговор българската страна настоя за предприемане на необходимите действия от компетентните власти на Република Северна Македония за издирване и възстановяване на оригиналния паметник. Подчертано бе, че подмяната на исторически артефакти представлява акт на унищожаване на автентичния вид на културно-историческо наследство и опит за пренаписване на историята, което буди сериозна загриженост, включително в контекста на необходимостта от стриктно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. /БГНЕС