Каракачанов разреши полет на руски самолет със зенитни ракети за Сърбия

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е разрешил на руски самолет, транспортиращ най-съвременни руски зенитноракетни комплекси за Сърбия, да прелети над територията на България, предаде репортер на БГНЕС.

„След разрешение на министъра на отбраната и след съгласуване с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, съгласно действащата нормативна уредба бе даден положителен отговор за извършване на полети от руски самолет, пренасящ зенитноракетен комплекс „Панцир 1“ за Република Сърбия“, съобщиха за БГНЕС от външното ни министерство. Какво представлява „Панцир“? На 24 октомври 2019 г. сръбският президент Александър Вучич обяви, че Белград е поръчал комплекса „Панцир“. Той е предназначен за близка защита на граждански и военни цели от въздушни атаки при всякакви метеорологични условия, климат и радиоелектронна обстановка, денем и нощем. Комплексът може също така да защити отбраняемия обект от земни и водни заплахи.

Въоръжението на „Панцир“ се състои от 12 ракети земя-въздух, готови за изстрелване (по шест ракети във всеки контейнер). Ракетите имат максимален обсег от 20 км и 30 км и са оборудвани с бойна глава с тегло 20 кг. Въоръжението на комплекса включва също 30-мм оръжие с обхват до 4 000 м и височина до 3 000 м. Ракетите се използват за борба с цели в далечна зона на обхват, докато оръжието се използва за унищожение на цели в близка зона. Доставките на комплекса „Панцир“, според информация на руските медии, трябва да се осъществят в края на февруари. С-400 и „Панцир“ на учения в Сърбия В края на ноември 2019 г. руски самолети със зенитно ракетни комплекси С-400 и „Панцир“ отново прелетяха над територията на България на път за Сърбия. Там се състоя съвместно сръбско-руско учение, което беше наблюдавано и от президента Александър Вучич.

На снимката: Владимир Путин и Александър Вучич

Полетите тогава също бяха осъществени след разрешение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Военни експерти коментираха, че присъствието на най-съвременните руски ЗРК на територията на Сърбия създава проблем за съседните държави-членки на НАТО – Румъния, България, Гърция и Унгария, защото могат да контролират полетите на техните ВВС в региона. /БГНЕС