МВнР: Моряците от „Царевна” отричат информацията за превземане на кораба

Разговаряно е с моряците от „Царевна” , които отричат информация за превземане на кораба. Това съобщиха за БГНЕС от Министерство на външните работи.

"Българските моряци се чувстват добре и Ситуационният център на МВнР поддържа постоянен контакт с тях", заявиха още от министерството, след като минути по-рано бе разпространена информация, че украински националисти, оттеглящи се от Мариупол, са заловили два чуждестранни кораба – „Царевна” и „Лейди Августа”. Цитираната от редица медии информация е съобщена от зам.-началника на народната милиция на Донецката народна република (ДНР) Едуард Басурин.

На кораба „Царевна“ има 17 български моряци, които от седмици не могат да напуснат палубата.

БГНЕС припомня, че в петък премиерът Петков заяви, че страната ни е готова да евакуира моряците от кораба "Царевна", когато бойните действия там спрат.

Вече е имало възможност специално изпратена група да изведе екипажа в началото на седмицата, когато за кратко е имало прекратяване на стрелбата. Капитанът обаче е заявил, че не може да поеме този риск, тъй като през изминалата вечер е имало престрелки и не е безопасно. Той е преценил, че засега на кораба рискът е най-малък. Премиерът Кирил Петков заяви, че следят ситуацията. Водят се разговори и с двете страни, но координацията на ниво командване не е сигурна. Поради тази причина дори да бъде заявено, че ще има зелен коридор, никой не може да гарантира, че това ще бъде изпълнено, допълни Петков. /БГНЕС