МВнР на Русия: Експулсирането на двама дипломати от България е откровена провокация

Русия смята експулсирането на двама дипломати от България за откровена провокация и си запазва правото да предприеме ответни мерки, се казва в изявление на Министерството на външните работи на Русия, цитирано от ТАСС.

"Руската федерация смята решението на България да експулсира двама руски дипломати за откровена провокация и си запазва правото на ответни мерки", се казва в изявлението на външното министерство.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви от своя страна на брифинг: "Смятаме, че тази стъпка, предприета от официална София в навечерието на свещената за общата ни история дата - годишнината от освобождението на България от османско иго в резултат на Руско-турската война от 1877-1878 г. - е просто откровена провокация. Руската страна си запазва правото да предприеме ответни действия".

По нейните думи София не е предоставила никаква понятна обосновка или доказателство за неправомерните действия на руските дипломати.

"В местните медии вече има много пропаганден шум. Съдейки по факта, че поредната акция срещу руски дипломати в България беше синхронизирана с подобни неприятелски прояви в някои други страни, става дума за безпрецедентна и безпардонна кампания на Запад за очерняне на страната ни", каза тя.

БГНЕС препомня, че вчера Министерството на външните работи обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде 48 часа да напуснат страната.

„Компетентните държавни органи уведомиха министъра на външните работи Теодора Генчовска за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност от страна на граждани на Руската федерация, ползващи се с дипломатически имунитет. Те са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическия им статут на територията на Република България“, подчерта Митко Димитров, директор на дирекция „Пресцентър“ на МВнР, по време на брифинг.

В МВнР бе привикан посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова, за да й бъдат връчени две ноти. Поради невъзможност да се яви, нотите бяха връчени на Филипп Воскресенский, дипломат от руското посолството.

С първата нота се уведомява руската страна, че България обявява за персона нон грата двама дипломатически служители на руското посолство у нас. А с втората нота, че Министерството на външните работи остро протестира срещу публикации на посолството на Руската федерация в информационното пространство през последните дни с обидни квалификации и внушения спрямо Република България и нейните съюзници. „Тези послания са в пълно противоречие с многократно декларираните от самото посолство и неговото ръководство политика и отношения на уважение и сътрудничество с Република България“, заяви директорът на пресцентъра на МВнР.

Българската страна определи използваният от руското посолство език като несъвместим с дипломатическата практика и обществени норми и представляващ недвусмислена обида към Република България в качеството ѝ на страна на акредитация.

„Настояваме посолството незабавно да премахне въпросните публикации и да поднесе извинения по съответния ред“, посочи още Димитров. /БГНЕС