МВнР на Украйна: Русия депортира и русифицира украинските деца

Руската федерация продължава незаконното преместване (извозване) на цивилно население, непълнолетни и малолетни деца-сираци от временно окупирани територии на Украйна (части от Донецка, Луганска, Запоризка и Херсонска области, Автономна република Крим и град Севастопол) на територията на Руската федерация и Беларус, се казва в доклад на украинското външно министерство, предаде БГНЕС.


Подобни действия Кремъл извършва както с пропагандна цел, така и за подобряване на демографските показатели в определени отдалечени региони на русия.

Децата се извеждат от територията на Украйна под претекста на 1 - почивка в лагери на територията на руската федерация (т.нар. „рехабилитация“); 2 - „евакуация“ от териториите, засегнати от аварията на Каховската ВЕЦ; 3 - "лечение" в руски лечебни заведения.

Към средата на юли 2023 г. Силите за отбрана на Украйна са регистрирали присъствие на 64 субекта на Русия, както и на ВОТ на Украйна - Автономна република Крим и град Севастопол 39 603 души (жители на Украйна), включително 10 767 деца. Само през юли 2023 г. в рамките на руската програма „Университетските профилни образователни системи" 708 деца са били отведени в Руската федерация. Според оценки Москва възнамерява да изтегли най- малко 50 000 украински деца от Украйна през 2023 г., се казва и изявлението.

Според властите в Киев, след като украинските деца влизат на територията Русия, те биват разпределяни по региони, което значително усложнява установяването на мястото, условията на тяхното пребиваване и връщането им по родните места. Известно е, че по- голямата част от децата са настанени в специални лагери на Министерството за извънредни ситуации в регионите, граничещи с Украйна. Има обаче и случаи на „преместване" на деца в семейства в Московска област, Тюменска, Иркутска, Кемеровска, Краснодарска и Алтайска области и други региони на Русия.

Длъжностните лица на страната-агресор умишлено преместват някои украински деца в руски семейства за „осиновяване", се посочва в доклада на външното министерство. Само от временно окупирани територии на Украйна - Донецка област в периода от 2015 до 2023 г. в Русия са „осиновени" 449 деца граждани на Украйна. Подобни действия получиха законодателна подкрепа чрез отмяна на забраната за руски граждани да осиновяват непълнолетни чужденци, да се издават документи на сираци по опростена схема. По-специално, указът на президента на руската федерация от 11 юли 2022 г. No 440 „За опростената процедура за придобиване на гражданство на Руската федерация“ предвижда предоставянето на руско гражданство по опростена процедура на украински деца-сираци или на тези, които са останали без родителска грижа.

Страната-агресор продължава да променя националната идентичност на украинските деца и децата от временно окупирани територии на Украйна, извършва насилствена идеологическа обработка на украински деца по време на престоя им в русия. Децата често се включват в руски културни събития с цел тяхното русифициране.

„Освен това от октомври 2022 г. във временно окупирани територии на Украйна (части на Донецка, Луганска, Запоризка и Херсонска области) страната агресор активно провежда т. нар „мерки по диспансеризация на децата“. В провеждането на „диспансеризацията“ се включиха екипи от лекари от различни региони на Русия. Възрастовите групи, подлежащи на „диспансеризацията“, включват деца от 2 до 17 години“, подчертават украинските власти.

Според Украйна, в незаконното извозване на украинските деца се включват руски държавни органи, представители на руската окупационна администрация, действаща във временно окупирани територии, обществени организации на Руската федерация, политически партии, „доброволци“ и частни лица.

Силите за отбрана на Украйна знаят, че ръководството по извозването и осиновяването на украински деца в Русия се извършва от упълномощена при президента на руската федерация по правата на детето М.Лвова-Белова. Към днешна дата в тези действия участва и министърът на труда и социалната политика на руската Федерация А.О. Котяков.

По извозването на украинските деца съдействат гражданска организация „На децата в ръце“, която действа в рамките на неправителствената организация „руска хуманитарна мисия", щабът за хуманитарното сътрудничество и партията „Единна русия“.

Представителите на страната агресор умишлено не информират държавните органи на Украйна за преместването на цивилно население в Русия, в т.ч. и деца, което е нарушение на член 49 от Конвенцията за защита на цивилното население по време на война (ІV Женевска конвенция, 1949 г.).

На 17 март 2023 г. Международният наказателен съд в Хагa издаде международни заповеди за арест на Путин, както и на упълномощената по правата на детето Мария Лвова-Белова. Това е фундаментално и историческо решение на международното правосъдие, което се превърна в началото на историческата отговорност.

„Президентът на терористичната държава и упълномощената по правата на детето станаха заподозрени във военно престъпление - незаконно преместване на хиляди украински деца на територията на държавата терорист“, се казва в доклада. /БГНЕС