МВнР: Недоумение и безпокойство будят сведенията за включването на български граждани в "Миротворец"

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел проведе телефонен разговор с посланика на Украйна в България Олеся Илашчук по повод интернет портала „Миротворец“ и свързаните с него публикации в информационното пространство. Достъпната за обществото информация закономерно поражда както обществен, така и институционален интерес. Недоумение и безпокойство будят сведенията за включването на български граждани в бази данни с лица, обозначени като врагове на Украйна. Казусът с въпросната категоризация, както и произтичащите от нея съображения и хипотези, стоят на вниманието на Министерството на външните работи в качеството му не само на външнополитическо ведомство, но и на елемент от цялостната система на държавността.


Посланик Олеся Илашчук увери министър Габриел, че осъзнава важността на въпроса и заяви, че „дейността на обществената организация Миротворец по никакъв начин не е свързана с работата на държавните институции на Украйна и не отразява официалната политика на украинската държава“. Тя поясни, че "Миротворец" е неправителствена организация и уебсайтът й е изцяло информативен. По време на разговора бе договорено този казус да бъде разрешен между компетентните органи на двете страни, а министър Габриел и посланик Илашчук се обединиха около необходимостта да поддържат тясна координация.

В допълнение, още при първите сигнали по казуса „Миротворец“ от началото на седмицата по указания на министър Габриел Централното управление на МВнР разпореди на посолството на Република България в Киев срочно да проучи и своевременно да информира по темата.

В рамките на принципно установения режим на оперативно взаимодействие постъпващата от посолството ни в Киев информация ще бъде предоставяна по компетентност на съответните национални служби и институции, в чиито прерогативни правомощия попадат сигурността и безопасността на българските граждани както на територията на Република България, така и извън пределите на страната. /БГНЕС