МВнР подсилва консулските служби през летния сезон

Министерството на външните работи е предприело стъпки за допълнително подсилване на консулските служби през летния сезон, за да могат да се справят с нарастващите нужди на българските работодатели и туристическия бранш. Това се казва в съобщение на МВнР, изпратено до медиите.


Във връзка с твърденията на заместник-председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация г-н Веселин Налбантов в негово интервю за българска медия, на първо място бихме искали да отбележим, че за съжаление, българските консулски служби, особено в страни извън ЕС, страдат от недостатъчно кадрово, финансово и материално-техническо обезпечаване и работят на предела на своя капацитет.

Министерството на външните работи е предложило конкретни мерки за трайното разрешаване на възникналата ситуация, които обаче няма как да бъдат реализирани в кратки срокове.

Успоредно с това, както всяка година, МВнР е предприело необходимите стъпки за допълнително подсилване на консулските служби през летния сезон, за да могат да се справят с нарастващите нужди на българските работодатели и туристическия бранш през летния сезон. В консулските служби, в които се очаква увеличаване на броя на подадени заявления за визи, включително и в цитираната от г-н Налбантов консулска служба в Посолството на Република България в Делхи, се командироват допълнително служители.

По отношение на твърденията за корупционни практики в Делхи считаме, че ако г-н Налбантов разполага с достоверна информация за случаи на корупция в български консулски представителства, следва да подаде сигнал по съответния ред до компетентните структури в държавата. Към настоящия момент в Министерството на външните работи няма постъпили сигнали срещу служители на ведомството за участие в подобни корупционни практики.

Докато г-н Налбантов не докаже твърденията си по съответния ред, отправените от него обвинения могат да бъдат разглеждани само като пореден опит да бъдат оклеветени служителите в българските консулски служби и институцията МВнР. /БГНЕС