МВнР: Позицията за РС Македония е непроменена. Няма място за дезинформация

Позицията за РС Македония е непроменена. Няма място за дезинформация, заяви на извънреден брифинг тази вечер заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова, предаде репортер на БГНЕС.

Придържаме се към рамковата позиция, потвърдена от Народното събрание, а в последствие и на КСНС. И аз, и министър Генчовска не еднократно сме потвърждавали българската позиция в различни разговори с други представители на държавите членки, каза Петрова.

Тя подчерта, че от страна на РС Македония за България е изключително важно да видим ясни действия и готовност за спазване на Договора за добросъседство.

Процесът по присъединяване трябва да бъде основан върху запазване правата на човека и спазване на правилата на добросъседство, подчерта Петрова.

Очакваме действия от РСМ, допълни тя.

Позицията за РС Македония е непроменена. Искаме да видим широка политическа готовност за конструктивен процес, в който резултатите да са необратими, правата на българските граждани там да бъдат гарантирани в конституцията и да спазват Договора от 2017 г. МВнР остава и ясно заявява регламентираната досега позиция, каза още Петрова и добави, че място за дезинформация по темата няма.

Тя призова медиите да използват първоизточникът на информация, който е Министерство на външните работи.

В отговор на въпрос на медия Велислава Петрова заяви, че моряците от кораба „Царевна” край Мариупол са в добро здраве, имат достатъчно храна.

Работим активно за тяхната евакуация, заключи Петрова. /БГНЕС