МВнР: РСМ да спре с циничните внушения срещу България

Във връзка с поредица от провокативни и злонамерени антибългарски коментари от страна на политици и общественици в Република Северна Македония от последните няколко дни, МВнР изразява загриженост, че се води злонамерена кампания срещу страната ни, целяща разпалване на антибългарски настроения.

Позицията е по повод поредицата от антибългарски изказвания в съседна РС Македония срещу България, в които политиката на страната ни се сравнява с тази на руската агресия срещу Украйна, предаде репортер на БГНЕС.

"Още по-тревожно е, че се правят опити за умишлена злоупотреба с трагичните събития в Украйна в резултат на руската военна агресия. Смятаме, че подобни цинични внушения трябва да бъдат категорично отхвърлени. Никой няма право да злоупотребява с трагедията на украинския народ по подобен арогантен и безпринципен начин. МВнР изразява загриженост за евентуално негативно отражение на подобна кампания върху позитивните тенденции на политическия диалог през последните месеци", смятат от българското външно министерство.

Само преди три дни лидерът на Демократическия съюз Павле Траянов, който участва в правителствената коалиция начело с Димитър Ковачевски нарече България геноцидна държава. /БГНЕС