МВнР ще запознае ЕК за спряно от РС Македония дарение от български книги

Посолството на Република България в Скопие изпрати протестна нота до Министерството на външните работи на Република Северна Македония по повод решението на митническите власти на ГКПП Деве баир да спрат пратка от 920 български книги за Българския културно-информационен център в РСМ.

Езкемплярите от "Български народни песни" от Братя Миладинови бяха транспортирани от българския гражданин Виктор Стоянов, който представи на ГКПП Деве баир договор за дарение, с който книгите ще бъдат предоставени на културния ни център. Въпреки изпратения на място консул от посолството ни в Скопие, митническите власти заявиха, че е нужно предварително разрешение от Министерството на външните работи на РСМ, съгласувано с Министерството на културата на РСМ.

С нотата посолството иска обяснение защо се налага специално разрешение за внос на литература от страна-членка на Европейския съюз, което не е регламентирано никъде и е абсурдно да се случва през 2021 г. в държава, която претендира, че иска да се присъедини към Европейския съюз, съобщиха от МВнР.

От външното ни министерството казаха, че със скандалния акт на властите на Република Северна Македония ще бъдат запознати Европейската комисия и посолствата на държавите-членки на Европейския съюз в Скопие. /БГНЕС