МВнР следи случая със задържаните за шпионаж българи

Министерството на външните работи следи случая с тримата български граждани, задържани във Великобритания по подозрение в шпионаж в полза на Русия. Това съобщиха за БГНЕС от външнополитическото ни ведомство.

„Във връзка с разпространената от BBC информация за трима български граждани, задържани във Великобритания по подозрение в шпионаж в полза на Русия, Ви информираме, че до този момент властите в страната не са се обърнали към Посолството на Република България в Лондон“, заявяват от МВнР.

Те припомнят, че местните правоохранителни органи уведомяват дипломатическото ни представителство за задържане на български гражданин само при изрично желание на задържаното лице. „В този смисъл, при изразено нежелание от съответния български гражданин, нашите дипломатически представителства не получават информация за задържането му. Министерството на външните работи остава в постоянен контакт с българското посолство в Лондон и следи случая“, уточняват от външнополитическото ни ведомство.

В същото време от Софийска градска прокуратурата съобщиха, че разследват случая с предполагаем шпионаж, като действат съвместно с ДАНС. Досъдебното производство е образувано през март 2023 г.

„Софийска градска прокуратура уведомява, че ръководи разследване за престъпление шпионаж по Глава първа от Особената част от НК“, заявяват от СГП, като уточняват, че предвид характера на досъдебното производство и това, че съдържа класифицирана информация, на този етап не могат да предоставят повече подробности.

БГНЕС припомня, че днес стана известно за ареста на трима български граждани във Великобритания по обвинение, че са шпионирали в полза на Руската Федерация.

Това са: Орлин Русев, на 45 г., от Грейт Ярмът, Норфолк; Бисер Джамбазов, на 41 г., от Хароу, северозападен Лондон; Катрин Иванова, на 31 г., също от Хароу.

Триото живее в Обединеното кралство от години, като работи на различни длъжности и обитава крайградски имоти. Русев има бизнес контакти в Русия. Той се премества в Обединеното кралство през 2009 г. и три години работи на техническа длъжност в сферата на финансовите услуги. В онлайн профила му в LinkedIn се посочва, че по-късно става собственик на фирма, занимаваща се с разузнаване на сигнали, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали. Русев, чийто последен адрес е къща за гости на брега на морето в Грейт Ярмът, също така е бивш съветник в българското министерство на енергетиката.

В Хароу бивши съседи описват Джамбазов и Иванова като двойка.

Джамбазов е описан като шофьор в болница, а Иванова се описва в онлайн профила си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес. Двойката, която се е преместила в Обединеното кралство преди около десет години, е ръководила обществена организация, предоставяща услуги на български граждани, между които запознаването им с "културата и нормите на британското общество".

Според български държавни документи в интернет, те са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български граждани, живеещи в чужбина, на избори.

Съседи от две къщи, обитавани преди това от двойката, разказват пред Би Би Си, че те са им носили пайове и сладкиши като подаръци.

В последния им дом в Хароу съседите казват, че детективите са прекарали доста време в претърсването му, като полицейското присъствие е било видимо повече от седмица.

Тримата обвиняеми трябва да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари. Те все още не са направили признания по обвиненията. /БГНЕС