МВнР: София ще предприеме действия пред Белград по случая с Александър Димитров

София ще предприеме действия пред Белград във връзка със задържането на Александър Димитров на българо-сръбската граница. Това заявиха за БГНЕС от МВнР.


БГНЕС припомня, че на 9 август повече от пет часа председателят на Сдружения „ГЛАС“ Александър Димитров е бил държан на граничния пункт „Рибарица-Олтоманци“. Причината е била пренасянето на 3 книги „Елегия за краището“ на бившия генерален консул в Ниш Едвин Сугарев.

МВнР е информирано за възникналия проблем на граничния пункт и задържането от сръбските власти на книгите на български език, които Александър Димитров е пренасял.

„Генералното консулство на България в Ниш е в контакт с г-н Димитров от момента на задържането му и впоследствие – допускането му на територията на Сърбия, включително за разпоредената от сръбските митнически власти конфискация на книгите“, заявяват от външнополитическото ни ведомство.

„Във връзка със случая бяха дадени указания на българското посолство в Белград за предприемане на действия пред Министерството на външните работи на Република Сърбия, за резултатите от които ще информираме в допълнителен порядък“, заявяват от МВнР в София. /БГНЕС