МВнР връчи протестна нота на Владимир Кръстевски заради палежа в Битоля

Министерство на външните работи на Република България връчи протестна нота на временно управляващия посолството на Република Северна Македония в София Владимир Кръстевски по повод извършеното в ранните сутрешни часове на днешния ден запалване на входната врата на офиса на Културен център „Иван Михайлов” в Битоля, Република Северна Македония, съобщиха от българското МВнР.

На извънредна среща, проведена днес в МВнР, заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова изрази загриженост и осъди най-категорично извършеното от неизвестни лица деяние, в резултат на което са нанесени материални щети на сградата. Подчертано бе, че подобни вандалски актове са не само израз на омраза на национална основа и нетърпимост към дейността на неправителствените организации, като важна съставна част от гражданското общество, но и са в сериозно противоречие с демократичните ценности и принципите на функциониране на съвременната цивилизована европейска система.

Знак за демонстративното и непровокирано престъпно деяние на извършителите на палежа е фактът, че само преди броени седмици, на откриването на поруганата сграда на Културния център присъстваха официални представители на Република България на високо равнище. Българската страна е убедена, че позорното събитие в Битоля не допринася за развитието на приятелството, добросъседството и сътрудничеството и е в противоречие с усилията на правителствата на двете държави да намерят верния път към европейската интеграция на Република Северна Македония.

............................

Радев за палежа в Битоля: Поредната провокация, РСМ да осмисли отговорността си

Палежът на културния център на българите в Битоля е поредната провокация, вписваща се в дългогодишната антибългарска кампания в Северна Македония. Толерирана повече или по-малко от официалните власти, тя намираше години наред израз в рушенето на паметници, паметни плочи, поругаването на военни гробища, свързани с българите и с общата ни история. Чрез обидни и изкривяващи историческата истина текстове за България и българите в учебници, книги, филми, надписи в музеи и обществени места тя тровеше и продължава да трови съзнанието на редица поколения и да възпрепятства развитието на добросъседски отношения между двете страни. Това се казва в позиция на държавния глава Румен Радев във връзка с палежа на културния център в Битоля, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Неслучайно България поставя като най-важни условия за съгласието ни РСМ да започне преговори за членство в ЕС, вписването на гражданите с българско самосъзнание в конституцията на страната като държавотворен народ и предоставяне на сигурни и необратими гаранции за преодоляване на езика на омразата. За съжаление и до днес управляващи и опозиция в РСМ не могат да постигнат парламентарно мнозинство за изпълнението на тези основополагащи критерии на демокрацията.

Бихме искали да вярваме, че призивите, които днес чуваме от официални институции в РСМ решително да се търсят извършителите на този варварски акт, ще се реализират на практика. Същевременно, следва да отбележим, че досега не ни е известен нито един извършител на многобройните подобни престъпни действия срещу българите в РСМ.

Днес, когато усилено търсим да преодолеем трудностите и нерешените въпроси и да трасираме общия ни път към Обединена Европа, институциите в Република Северна Македония трябва да осмислят отговорността си пред младите поколения и да не допускат омразата да владее общественото пространство, нито да осакатява и ограничава двустранните ни отношения.

Петков: Опит за провокация и дестабилизиране на отношенията ни

Осъждам остро палежа на Културния клуб "Иван Михайлов" в Битоля, представляващ опит за провокация и дестабилизиране на отношенията ни с нашите съседи.

Българският външен министър пътува към Битоля, за да се запознае на място с щетите. Това заяви премиерът Кирил Петков във връзка с палежа на културния център в Битоля.

Българското правителство ще продължи да работи за защитата на правата на българската общност в Северна Македония и да подпомага дейността й, коментира Петков. Благодаря на премиера Ковачевски за бързата реакция и очаквам от компетентните служби на Република Северна Македония да издирят и накажат извършителите на този вандалски акт. Бъдещето на региона не трябва да става заложник на опитите за дестабилизация от злонамерени маргинални групи, каза още Петков.

Министър Теодора Генчовска на 4 и 5 юни е в Република Северна Македония за разговори по въпросите на европейската интеграция на югозападната ни съседка и в рамките на визитата ще посети Битоля за запознаване на място с обстоятелствата около инцидента с Културния център „Иван Михайлов”.

Министерството на външните работи категорично настоява властите на Република Северна Македония да предприемат решителни действия за незабавното разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на палежа, за което своевременно да информират българската страна.

Българската страна оценява положително бързата реакция на властите в Република Северна Македония, осъждащи най-остро инцидента и поемащи ангажимент за незабавно разследване и наказание за извършителите.

БГНЕС припомня, че рано тази сутрин бе подпален Културният център "Иван Михайлов" в град Битоля, в РС Македония.

Инцидентът е станал в ранните часове на деня. "Очакваме всички компетентни институции в най-кратки срокове да разкрият извършителите на този вандалски акт", съобщиха за БГНЕС от Културния център "Иван Михайлов". Те очакват "виновниците да понесат цялата отговорност за случилото се".

На 4 и 5 юни министър Генчовска ще бъде на работно посещение в Република Северна Македония по покана на своя колега Буяр Османи. Посещението е с цел продължаване на диалога между министерствата на двете страни относно отворените двустранни въпроси, свързани с изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Във фокуса на разговорите ще бъдат и въпросите, свързани с евроинтеграцията на Република Северна Македония.

Подпалването на Културния център „Иван Михайлов” в гр. Битоля е поредната провокация и част от масираната антибългарска кампания, която започна веднага след откриването на клуба. Това написа във Фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова.

След официалното откриване на Културния център преди два месеца в РС Македония започна масирана антибългарска кампания, в която участваха и официални представители на властта, както и представител на държавните институции в Скопие.

През април министър-председателят Кирил Петков посети град Битоля в Република Северна Македония, където участва в официалното откриване на клуба на Културен център „Иван Михайлов”. Визитата на премиера Петков бе първото посещение на български министър-председател в Битоля.

По покана на Културен център „Иван Михайлов” в събитието участваше и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Изборът на име на клуба предизвика гневни реакции сред македонския политически елит, включително от страна на президента Стево Пендаровски, който заяви, че „да се именува културен обект на лице, което е доказан сътрудник на фашисткия режим от Втората световна война”, не помага за сближаването между София и Скопие, припомня БГНЕС.

Откриването на клубове на българската общност е абсолютно безспорно в Република Македония. Българската общност има тази възможност, свобода и насърчаване да организира и проявява своите културни и идентични атрибути под каквато и да е форма, но не по начин, който да провокира или смущава други граждани, каза тогава външният министър на РСМ Буяр Османи. /БГНЕС