МВР очаква манипулации на изборите след връщането на хартиената бюлетина

След няколко поредни избора МВР има добре установен механизъм за действие и противодействие на купения вот. Бих казал, че работи като добре смазана машина, но на тези избори ще добавим малко повече енергия. Това обяви в Бургас служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, предаде кореспондентът на БГНЕС в града. По думите на Демерджиев стягането в редиците на МВР е и заради връщането на хартиената бюлетина.

„Това е новото при тези избори. Очакваме по-голяма активност от страна на хората, които имат желание да манипулират вота с различни престъпни практики. Коментираме подробно с оперативния състав за това какви мерки трябва да бъдат предприети допълнително, извън тези, които са добре познати", каза той.

По изключение, допълни той, е възможно да има рокади в ръководствата на местните дирекция. Такива, отчете вътрешният министър, в Бургас не се очакват.

Демерджиев пристигна в града за приемането на отчета на Областната дирекция на вътрешното министерство. В Бургас той коментира и случая с бития осмокласник от полицаи в Плевен.

„Всеки един случай се разглежда. Извършват се незабавни проверки. Реагираме веднага и категорично. Няма я практика за дълги производства, които траят с месеци. В момента тези проверки протичат за дни. Така ще бъде и в този случай. Случаите на полицаи, които си позволяват противообществени прояви, не зачестяват. В Плевен от записите на камерите се вижда, че момчето е провокирало ситуацията. На финала на проверката сме. Много внимателно трябва да се изследва всеки случай. Оръжията на полицаите не трябва да се оставят в каса, те могат да ги носят със себе си. МВР постоянно дава указания в тази посока. Когато са на служба – да, но за уреждане на междусъседки спорове – това е недопустимо", поясни Иван Демерджиев.

Иван Демерджиев

Благодарение на организацията, създадена от Бургаската полиция, обстановката по отношение на мигрантския натиск е спокойна. „Следим внимателно процесите в Турция. Няма сериозни придвижвания там, което ни кара да очакваме нова вълна, предвид земетресенията. Постоянно променяме тактика. Тези дни тук се очаква представител на Европол, който отговаря за въпросите по миграцията. Взаимодействаме добре с европейските служби и това взаимодействие ще продължи", заключи служебният вътрешен министър./БГНЕС