МВР отговори на прокуратурата: Демонстрирайте бързина и за значими за обществото разследвания

По никакъв повод и по никакъв начин не съм оказвал натиск върху прокуратурата да върши каквото и да било и не съм използвал обидни думи срещу тях. Водените разговори в мое присъствие бяха след като адвокатът и обвиняемият си бяха тръгнали.

Това заяви началникът на ГДБОП Калин Стоянов на извънреден брифинг в неделя, след като по-рано прокуратурата обвини службата, че е оказвала натиск върху прокурор по разследването за източване на магистрала „Хемус”, предаде репортер на БГНЕС.

Прокуратурата даде два брифинга днес, като на втория присъстваше и ръководството на ПРБ в лицето на главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов.

Прокуратурата се оплака от натиск от страна на ГДБОП

Иван Гешев: Няма война между МВР и прокуратурата

Два пъти правим опит обвиняемият да бъде разпитан и два пъти не успяваме. За да си вършим работата ставаме и лични шофьори на прокурорите, защото някои не знаят къде се намира ГДБОП. Идеята на разследването е да стигне до най-високите нива на престъпност, заяви от своя страна началникът на сектора за разследване на икономически престъпления в ГДБОП Александър Анастасов.

От МВР не се съгласи с днешните изявление, че прокуратурата не пречи и обявиха, че обмислят дали няма основание за образуване на преписка в полицията по чл. 288, където ясно се казва, че орган на властта, който осуети преследване, се наказва със затвор.

Вие направете сметка кой осуетява разследването и дали по този начин не се инсценира напрежение между институциите. В момента се разпитват двама служители на ГДБОП. Надяваме се тази бързина на прокуратурата да я видим и за значими за обществото разследвания, заявиха от МВР на извънредния брифинг в неделя вечер. /БГНЕС