МВР търси съдействие от гражданите в борбата с корупцията

Търсим подкрепа от гражданите и обществото по линия на противодействие на корупцията, каза днес на ГКПП „Гюешево-Деве баир” директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР старши комисар Румен Ганев, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Днес стартира петата поред инициатива по международния проект "Остани чист, кажи НЕ на корупцията", в която участва Дирекция „Вътрешна сигурност“ към Министерството на вътрешните работи. От 10 часа на ГКПП Гюешево служители на дирекцията, съвместно с партньорите си от сектор „Вътрешен контрол и професионални стандарти“ при Министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония, проведоха анкетиране на преминаващите през пункта. Целта е да се повиши информираността и доверието на гражданите в дейността на полицията и държавната администрация. Брифинг дадоха директорът на Дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР ст. комисар Румен Ганев и северно-македонският му колега Деян Андонов.

„Регионалната мрежа на вътрешните служби, в която участват петте балкански страни – България, Гърция, Румъния, Северна Македония и Сърбия е уникална, друга такава в Европа няма. На мероприятието днес ще бъдат раздавани рекламни материали, които пропагандират идеите на проекта, в който освен петте служби партньори са и синдикатите, както и водещи университетите в Скопие, Югозападният в Благоевград, русенският и Полицейската академия, така търсим максимално представителство и подкрепа“, каза директорът на Вътрешна сигурност към МВР.

„Акцията няма да се ограничи само с този граничен пункт, продължаваме и на останалите“, каза ръководителят на „Вътрешен контрол“ в Северна Македония и заместник-министър Деян Андонов.

„Само полицията, без помощта на гражданите, няма да реши проблемите с корупцията, ние не крием когато имаме проблем, казваме го и търсим решение“, каза ст. комисар Румен Ганев. Според него проверки ще се правят и от служители под прикритие като преминаващи през граничните пунктове.

„Целта на тези скрити и документирани проверки е да поощряваме съвестните служители. Те иска да бъдат стимулирани и морално, като например чрез конкурса „Служител на месеца“, поощряваме добрите дела извън работата на служителите ни, стига лоши, нека има и добри новини“, добави директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“. /БГНЕС