Място до прозореца - Манастирски ливади – запад, какъвто хората искат да бъде

Изложбата “Място до прозореца” показва квартал Манастирски ливади – запад в София такъв, какъвто искат да го видят хората, които живеят в него. Това разказа пред БГНЕС Владия Михайлова куратор в галерия "Васка Емануилова", която e филиал на Софийска градска художествена галерия.

До 31 януари 2021 г. тук може да се види изложбата „Място до прозореца“, която е втора част от художествен проект, създаден специално за квартал Манастирски ливади – запад в София, от чешката художничка Катержина Шеда.

Началото на проекта било поставено през месец октомври тази година, чрез акция под формата на градска игра на ул. Казбек в квартал Манастирски ливади – запад на 31 октомври и 1 ноември 2020 г. В играта се включили над 100 души, които нарисували на прозорците на своите автомобили какво искат да допълнят или променят в гледката, която виждат. Те споделили идеите и надеждите си за развитие на средата и за подобряване на условията на живот и инфраструктурата в квартала.

“В основата на проекта стои идеята за това как хората да променят средата, в която живеят. Най-малкото да си въобразят и да дадат воля на своето въображение каква искат да бъде тази среда”, обясни Владия Михайлова.

В галерия „Васка Емануилова“ може да се видят тези споделени идеи, както и гледната точка на художничката към мястото, какво на нея й направи най-голямо впечатление. “Едно от нещата, разбира се, са шарените фасади, с цветове, които не си отиват един на друг и съществуват в едно много тясно пространство. Друг акцент в изложбата, който специално на авторката направи впечатление са ограничителните елементи. Ние заснехме общо 20 различни вида в квартала. Това също може да се види претворено в нейни колажи в изложбата”, разказа Михайлова.

Според нея това, което участниците са нарисували и споделили не се отнася само до квартал Манастирски ливади - Запад. “Те показват начина, по който ние всички искаме да живеем”, посочи тя. Хората в квартала, по думите й, искат да им е по-зелено, презастрояването да е по-ограничено, искат да имат сигурни места, където децата им да играят, искат като излязат от къщата си да могат да минат по тротоар, да имат осветление, да нямат дупки, да не са поставени в условия на ежедневна битка на улицата за право на преминаване”, каза тя.

Един от въпросите, които Катержина Шеда задавала на хората под формата на нещо като “шофьорска книжка”, която получавал всеки участник в играта бил: Какъв искате да бъде цветът на квартала?

“И там много хора започваха с това, че е сив, черен, мрачен и в един момент се появяваше зеленото, оранжевото като желание да се промени този цвят, да бъде някак си по-светло, по-жизнерадостна средата, в която ние живеем”, каза кураторката.

Според нея силата на проекта е в това, че трябва да осъзнаем, че менталната ни нагласа е важна. “И аз много се надявам чисто психологически този проект също да работи така, че давайки воля на въображението на хората да ги направи и по-активни към това първо те да започнат да променят отношението си към средата и след това, разбира се, това да се превърне в една енергия, която ще промени мястото”, посочи Владия Михайлова.

Вече е готова и книга за проекта, която днес пристигна в галерията. Проектът на Катержина Шеда ще продължи и през 2021 г. с цел да допринесе за промяна на мястото чрез активирането и даването на глас на хората в него. /БГНЕС