МЗ: Болница „Лозенец“ да прекрати договорите с 21 преподаватели, които са в нарушение

Договорите на 21 преподаватели в СУ „Св. Климент Охридски“, които се водят на щат в болница „Лозенец“ без да работят в нея, трябва да се прекратят. Това заяви д-р Димитър Петров, заместник-министър на здравеопазването, предаде репортер на БГНЕС.

“Тези договори трябва да се прекратят. Това е в правомощията на изпълнителния директор и съвета“, каза заместник-министърът на здравеопазването.

Д-р Петров не знае поради каква причина това все още не е сторено от изпълнителния директор на лечебното заведение доц. Радосвет Горнев: „Мисля, че вече беше време изпълнителният директор да се е ориентирал. Не знам какви са причините, поради които той все още не го е направил. Може да не му е стигнало времето, но би трябвало да се прекратят“.

21 преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски“ се водят по щатно разписание и получават месечно трудово възнаграждение, без да работят в болницата и без да имат отношение към нейната работа. На година МБАЛ „Лозенец“ е заплащала около 320 000 лева за заплати и осигуровки на тези „работещи“ преподаватели.

Д-р Петров също така заяви, че по всички сигнали, които са получени за сключване на договори, които ощетяват болница „Лозенец“, тече проверка.

„Имаме сигнали. Най-вероятно ще поискаме допълнителна проверка и от финансовата инспекция“, каза още заместник-министърът на здравеопазването. Той добави, че е имало спор относно един от договорите, като настоящият Съвет на директорите е препоръчал на доц. Горнев да го прекрати.

На 18 юни 2021 г. Търговският регистър вписа новото ръководство на болница „Лозенец“. Тя се ръководи от Радосвет Горнев, а в Съвета на директорите влизат адвокат и фармацевтът Орлин Недев.

Доц. Горнев смени на този пост проф. Любомир Спасов, който беше начело на бившата правителствена болница в продължение на 23 години. /БГНЕС