МЗ: До дни влизаме в оранжевата зона, контролът се затяга

До дни България влиза в оранжевата зона, ще има известно затягане на мерките. На този етап МЗ не може да препоръча поставянето на трета доза, докато не се произнесе по този въпрос регулаторният орган – Европейската агенция по лекарствата. Преди да стигнем до трета доза, нека да поставим първата и втората. Това заяви по бТВ заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

„В момента България е в зелената зона, до дни, максимум до понеделник, ще влезем в оранжевата зона. Ще има известно затягане на мерките, основно става дума за затягане на противоепидимичния контрол“, уточни д-р Петров.

Затягането на мерките ще засегне преди всичко заведенията. Например, дискотеките по морето, където мерките за дистанция и предпазване не се спазват. Друг потенциален източник на разпространение на опасния вирус са струпванията по границите и транзитното преминаване на гастербайтерите от Турция за Западна Европа. Д-р Петров уточни, че ще се засилят мерките по граничните пунктове и местата за отдих по пътищата, където преминават гастербайтерите.

Той посочи, че вече са проведени срещи с Министерството на туризма, а днес най-вероятно ще има такава и с туристическите асоциации. Заразяванията не стават на плажа, а най-вече в заведенията за хранене по морето, каза още д-р Петров.

Той обясни, че ако ръстът на заболелите продължи, тогава не е изключено да влезем и в червената зона, където противоепидимичните мерки ще бъдат доста по-строги. Те ще засегнат преди всичко заведенията на закрито.

Д-р Петров призова да използваме оставащото време за ваксиниране на хората, които все още не са го направили, за да ограничим разпространинето на коронавируса. Той изрази учудване от изказванията, че е необходимо политическо решение за поставянето на третата доза.

„Поставянето на трета доза изисква експертно решение. То трябва да бъде одобрено от регулаторен орган, в случая Европейската агенция по лекарствата. Най-вероятно ще се стигне до нейното слагане“, поясни д-р Петров.

„На този етап ние не може да препоръчаме такова нещо, ако няма ясни препоръки от Европейската агенция по лекарствата. Не по-рано от шест месеца, вероятно ще бъде и по-дълъг срокът. Преди да стигнем до трета доза, нека да направим първата и втората“, призова заместник-министърът на здравеопазването. /БГНЕС