МЗ: Казаното от д-р Пенчев не е истина, мерките в София няма да се затягат

Изнесената от директора на Столичната РЗИ информация, че "София навлиза в червена зона и предстои издаване на заповед за налагане на ограничения" не отговаря на истината, заявиха от пресцентъра на здравното министерство.

От там обясниха, че 14-дневната заболеваемост към днешна дата за района на София град е 89/100 000, което съгласно приетия Национален план за справяне с пандемията от SARS-COV-2, не изисква налагането на допълнителни ограничения. На директора на Столична РЗИ е поискано обяснение за допуснатата грешка.

БГНЕС припомня, че в телевизионно интервю тази сутрин д-р Данчо Пенчев анонсира, че нови ограничителни мерки ще бъдат въведени от утре в София заради повишения ръст на новозаразени с COVID-19.

"От утре фитнеси, заведения и театри ще работят с 30% капацитет, а работното време на всички кафенета, ресторанти, нощни заведения и игрални зали ще бъде ограничено от 6 до 23 часа. В обектите, където персоналът вече е имунизиран обаче, персоналът ще може да продължи да работи без маска. За момента София е в жълтата зона на 14-дневна база на заболеваемост, а на база 7-дневния анализ от края на миналата седмица вече се намира в червената. В последните няколко седмици случаите рязко започнаха да се удвояват. Преди 3 седмици бяха 185, преди 2 - 363, а миналата седмица - 681", каза д-р Пенчев пред бТВ. /БГНЕС