Мъж е арестуван във Франция заради кражба на застрашени маймуни

В южния френски град Марсилия мъж е бил изправен пред съдия по подозрение, че е откраднал 14 застрашени маймуни от зоологическа градина, съобщиха съдебни източници, предаде АФП.

През нощта на 26 срещу 27 януари неизвестни лица са проникнали в тропическата зоологическа градина в Ла Лонд-ле-Морес, на около 70 км източно от Марсилия, и са отмъкнали 14 маймуни от рода Саимири.

Известни още като маймуни катерици, животните, произхождащи от Централна и Южна Америка, са включени в червения списък на застрашените видове на Международния съюз за защита на природата (IUCN).

Всяка от тях може да достигне цена от няколко хиляди евро на черния пазар.

Едно лице е било арестувано в Марсилия, където са били намерени и три от маймуните, съобщи старшият прокурор в средиземноморския град Тулон Самуел Финиелц.

Полицията съобщи, че е открила една от маймуните в мазето на жилищната сграда в южната част на Марсилия, където живее заподозреният.

Други две са били оставени пред дома на гражданин, който се обадил в Дружеството за защита на животните (SPA).

Всички маймуни са родени в зоологическата градина и са снабдени с идентификационни чипове.

Финиелц заяви, че 20-годишният заподозрян, "чийто автомобил е видян близо до мястото на престъплението", отрича да е замесен.

Той е бил задържан за 48 часа и изпратен пред съдия-следовател.

Прокурорите поискаха обвинения в кражба и държане и транспортиране на защитени видове като част от организирана престъпна група.

Максималната присъда е седем години затвор.

"Изглежда, че на борда на автомобила е имало няколко души и тази кражба е изисквала предварително планиране", заяви Финиелц.

Прокурорите са поискали заподозреният да бъде задържан под стража, за да не може да унищожи доказателства и да се свърже с евентуалните си съучастници, добави той.

Всеки, който знае за останалите 11 маймуни, трябва да се свърже с полицията, тъй като "продължителността на живота им без подходящи грижи е много ограничена". /БГНЕС