Мъж се самозапали пред израелското посолство във Вашингтон

Властите съобщиха, че един мъж е в критично състояние, след като се е самозапалил пред израелското посолство във Вашингтон, съобщи "Гардиън".


Столичната полиция съобщи, че се е отзовала на инцидент на International Drive около 13:00 ч. местно време, за да окаже съдействие на Сикрет сървис. От пожарната и спешната помощ съобщиха, че мъжът е получил сериозни наранявания от изгаряния.

"Възрастен мъж е транспортиран от пожарната и EMS [спешна медицинска помощ] на Вашингтон до местна болница, където остава в критично състояние", заявиха от полицейското управление в Twitter/X.

Според множество официални лица, публикувано в интернет видео, на което се вижда мъж в униформа, който крещи "Свободна Палестина", докато гори, и също така се идентифицира като действащ член на Военновъздушните сили на САЩ, изглежда е мъжът от инцидента, съобщава "Вашингтон пост". Говорител на Военновъздушните сили заяви пред "Вашингтон пост", че не са идентифицирали мъжа, за когото се съобщава, че е горял около минута, преди органите на реда да го потушат.

От полицията съобщиха, че на мястото на инцидента е била повикана и група за обезвреждане на взривни вещества във връзка с подозрителен автомобил, който може да е свързан с лицето. По-късно тя съобщи, че в него не са открити опасни материали.

Израелското посолство заяви, че никой от служителите му не е пострадал.

Посолството е в центъра на протести на пропалестински демонстранти, които призовават за прекратяване на израелската военна офанзива в Газа, където броят на жертвите вероятно ще надхвърли 30 000 тази седмица.

По данни на здравните власти в Газа от октомври досега израелските удари са убили 29 692 палестинци в Газа, две трети от които жени и деца, и са ранили 69 879 души. Офанзивата последва трансграничните нападения на "Хамас" в Израел на 7 октомври, при които загинаха около 1200 души и при които повече от 200 бяха взети за заложници./БГНЕС