Красимир Кумчев
Кумчев обясни, чеоще на 13 март е предложил шест мерки за подпомагане на производителите, като държавата вече е въвела пет от тях. "Остана една последна, но много важна – това да се стимулира допълнително зеленчукопроизводството – само то, с допълнителни средства. Това бе направено в съседна Гърция. Като едногодишни култури зеленчуците са тези, които в рамките на тази календарна година могат да отчетат ръст. Като програма минимум на тази мярка, не трябва да допускаме спад, а като максимум – да има някакъв минимален ръст. По-голямата част от насажденията са трайни, но нито при тях, нито при животновъдството е възможно в рамките на тази година да има ръст с мерки, които се взимат в момента. Иначе е ясно, че всички сектори имат нужда от подпомагане. Философията на мярката, която предлагам, е за разлика от сега действащите мерки за подпомагане – обвързаната подкрепа, при която се иска минимален добив от декар без значение от цената, на която е реализиран, предлагам да се даде допълнителна субсидия върху дохода на производителите. Тоест, производителя трябва да произведе и продаде зеленчуци, и на база на този доход, да получи допълнителна субсидия. В практиката много масово се ползва производителя да продаде един тон краставици по левче килото, но по фактура ги продава за 20 стотинки килото. Тази мярка ще извади производителите на светло, а и малките производители ще имат интерес когато продават по борси и др., да издават фактура. Ако не издават фактура, няма да получат субсидии. „Смятам, че това ще бъде много работеща мярка, която умишлено исках да се каже днес, защото един разсад се гледа за 35-40 дни. Така разсадът ще е готов за около 1 юни, а след 15 юни се случва само за няколко култури. Масовото изнасяне на разсадите на зеленчуците на полето е до 15 юни, когато минават сланите“. Призовавам земеделските производители, които имат становището направителството, че ще бъдат подпомогнати извън досегашните мерки, да си подготвят разсадите и да си определят културите.
Обсъдихме и с премиера самата реализация на продукцията да остане на грижата на производителите, като всеки сам си направи сметка какъв зеленчук и в какви обеми да произведе, за да може да я продаде и осчетоводи", съобщи още Кумчев.