Н. Димитров: Не вярваме в сериозността на ЕС, с българите нямаме събеседник

Много от гражданите, но и правителствата, вече не вярват, че Европейският съюз /ЕС/ е искрен и сериозен когато обещава европейска перспектива и бъдеще за страните от Балканите.

Това каза вицепремиерът по европейски въпроси на РС Македония Никола Димитров тази сутрин в телевизионното предаване "Сутрешен брифинг".

Според него след разрешаването на спора с РСМ Гърция е страната от региона, която се е държала най-адекватно в момента. Това е нещо нормално и естествено, каза още той.

По отношение на т.нар. нонпейпър, който беше разпространен от местни медии в Скопие, той каза следното: Не съм го виждал преди това. Първото ми впечатление, след като го получих от един журналист бе, че това е много далеч от действителността. Някой прави някаква игра. Предполагам, че е някой от регион. От начина, по който е направен, ми прилича, че става въпрос за балканска уйдурма.

За отношенията между РСМ и България Никола Димитров каза, че "има контакти на дипломатическо, експертно и работно ниво". "Ние сме съседни държави. Но е ясно, че ние нямаме политически събеседник от българска страна. Трябва да изчакаме българският народ да реши кой ще управлява. Залогът е толкова голям, че се страхувам да кажа, че ще намалим очакванията за след изборния период... Има много причини този въпрос да бъде затворен. Не винаги е достатъчно на Балканите нещата да се придвижат напред. Ние имаме кристално ясна позиция. Трябва да продължим да убедим съседите, че пътят е да вървим напред. Ще припомня, това, което казваше бившият гръцки външен министър: Историята трябва да ни бъде учител, а не затвор. В случая с България ние в момента се намираме точно в затвора", каза още Никола Димитров, който в предишния кабинет на Зоран Заев бе министър на външните работи. /БГНЕС