Н. Младенов: Политизирането на историята в РСМ създаде вражда между хората с общо минало

Въпросът с РС Македония не е исторически, а как историята е била политизирана и използвана повече от един век да създаде вражда между хора, които имат обща история, общи корени, общи родове.

Използването на историята и превръщането ѝ в политически инструмент е изключително опасно.

Това каза бившият министър на външните работи Николай Младенов. Политиците трябва да покажат визия, каза още той и отхвърли призивите „дайте да оставим историята на историците“. Той предупреди, че ако сега кажем „дайте да заровим тези различия в миналото и да вървим само напред“, след няколко години те ще се върнат и то с още по-голяма тежест. Младенов призова да се действа целенасочено и процесите да вървят паралелно напред – както изчистването на пропагандните наслагвания от миналото, от историята и същевременно да се търсят нови възможности за икономическо и културно сътрудничество. Той оцени пред Дарик радио тези исторически натрупвания като много тежки и отбеляза, че трябва да бъдат системно адресирани и преодолени с дългосрочен подход.

Бившият външен министър категорично не споделя оценката, че България е малка страна и заяви, че познаването на историята ще ни позволи да вървим напред. Той смята, че "българският народ е здраво стъпил на земята и има здрав разум, преценявайки много точно шарлатаните, когато се появяват".

"Ние не сме хора, които обичаме екстремните идеологии и крайните изказвания. Ние гледаме винаги да сме по́ в средата и това ни е силата и тази сила трябва да я запазим занапред“, каза още Николай Младенов. /БГНЕС