На 6 май в Ново село: Паметта ни задължава да имаме общо европейско бъдеще

Денят на храбростта - 6 май, днес бе отбелязан и пред "Българския военен мемориал" в Ново село, в съседна РС Македония, предаде репортер на БГНЕС.

Мемориалът, където са положени тленните останки на 71 български войници, се намира недалеч от град Струмица, в югоизточната част на РСМ. Това е едно от 471 български военни гробища на територията на днешна Северна Македония, където са погребани загиналите в Балканската, Междусъюзническата, както и от Първата Световна война. Те произхождат от всички области на днешна България и на отнетите с Ньойския договор територии на България.

Да отдадат почит на падналите български воини дойдоха стотици граждани. Почит към паметта на падналите отдадоха военни представители от САЩ, Италия, Хърватия, Великобритания, Гърция и Унгария, както и много дипломати. Сред гостите бе и евродепутатът Андрей Ковачев, както и кметът на Петрич Димитър Бръчков.

В празненството участваха детски оркестри от град Гоце Делчев, Доспат и Белица. Заупокойна молитва в памет на падналите герои бе отслужена от местните свещеници.

В словото си българският посланик в Скопие Ангел Ангелов подчерта, че днес повече от всякога трябва да познаваме историята си.

"Тук се намират гробовете на 15 загинали от днешна РСМ, има загинали от Егейска Македония от Западните покрайнини, от Тракия, Добруджа, Косово. Широките предели, от които са дошли не са им попречили да разберат кои са, какви са и дали имат обща цел. Възможността да воюват рамо до рамо със своите събратя под славното българско знаме ги е обединило да защитават българските свещени идеали. В тези сложни и трудни времена е важно да помним завета на тези добролюбци загинали за отечеството, защото цената за свободата е висока и за съжаление се измерва с безброй загубени човешки животи“, каза посланик Ангелов и подчерта: Днес, когато сме свидетели на войната в Украйна, повече от всякога трябва да гледаме към миналото и да познаваме историята си.

"Паметта на нашите предци ни задължава, с нашата обща история, ние трябва да имаме и общо европейско бъдеще. Ние сме длъжни да преодолеем всичко, което ни е разделяло, независимо от това какво е било. Ние сме длъжни пред паметта на загиналите, пред нашето достойнство, като техни наследници да преодолеем всичко и да бъдем заедно, както сме в НАТО, така и в ЕС. Днес е ден за почит към загиналите за обединението, за свободата на отечеството, към всички военни. Никога повече на тази наша земя да няма война", каза от своя страна евродепутатът Андрей Ковачев.

На отбелязването на празника не дойде нито един официален представител на властите в Скопие. /БГНЕС