На 64-годишна възраст си отиде "златното момче" на Италия Паоло Роси

Трагични новини от Италия.. Това разстройва света на футбола, както в Италия, така и по света. И обединява италианците в скръбтта им, пише „Гадзетта делло спорт“.

Роси донесе световната титла на Италия през 1982 година.

На 64-годишна възраст почина героят на Мондиал 1982 Паоло Роси, победен от непреодолимо зло. Момчето на Италия, която победи Бразилия на Зико, Аржентина на Марадона, Полша на Бониек и на финала Германия на Румениге. Италия на Дзоф и Беардзот. Главният герой беше Паблито, който излезе от затвора след обвинения за футболни залагания и след лош старт на Мондиала, излетя, а заедно с него и Италия на Коловати и младия Бергоми, на Тардели, и на Джентиле, прикрепен към шортите на Диего, Антоньони и фантастичния Бруно Конти.

КАКВА ГОДИНА, 1982 ..

През това лято на 1982 г. цяла Италия излезе на улицата, за да празнува, докато президентът Пертини отлетя за Мадрид за финала, ликувайки на трибуните редом с краля на Испания. Паоло Роси беше централен нападател, който живееше за целта. Той експлодира във Виченца, премества се в Перуджа и след това в Ювентус за най-добрите си години. В националния отбор той беше символът на Италия на Беардзот и в края на това магическо изживяване спечели "Златната топка". Три гола за Бразилия, два за Полша, един за Германия на финала и така Италия спечели третата си световна титла.

След Ювентус заминава за Милано, преди да завърши кариерата си във Верона. Заедно с Баджо и Виери той държи голов рекорд на Световни първенства с 9 гола, той е първият играч, след това сравняван с Роналдо, който печели Световната купа, титлата на голмайстор и Златната в еднагодина. С Ювентус спечели две титли в първенството, една Купа на купите, Суперкупа на УЕФА и Шампионска купа с Виченца в шампионата от Серия Б, в който беше най-резултатен. След кариерата си на футболист той става футболен анализатор на „Медиасен“ и РАИ.

Паоло Роси оставя съпруга Федерика и три деца: София Елена, Мария Витория и Алесандро. /БГНЕС