На астероида Рюгу са открити молекули, създаващи живот

Продължаващите усилия за деконструиране на химическия състав на най-девствената проба от астероид, която някога е била използвана в лаборатория, разкриха изобилие от органични молекули, което е доказателство за теориите, предполагащи, че корените на биологията се намират в космоса.

Изминаха повече от две години, откакто материалът от повърхността на астероида Рюгу беше транспортиран до Земята в херметична капсула. Оттогава изследователи от цял свят работят съвместно за изучаване на състава му, за да разберат по-добре как той се вписва в еволюцията на нашата Слънчева система.

Тези последни резултати потвърждават връзките между съединенията на въглеродна основа, открити в каменните "хондритни" метеорити, които са се разбили на повърхността на Земята, и химическия състав на астероидите, от които са произлезли, съобщава „Сайънс Алерт“.

Разглеждайки приликите и разликите между пробите от Рюгу и въглеродните хондритови метеорити на Земята, учените могат да погледнат по нов начин на метеоритите в нашите колекции. С други думи, действителните проби от астероиди са полезни за потвърждаване на хипотези, направени от късчетата от тях, които пристигат на повърхността на нашата планета след кратко препичане в атмосферата.

"Предишни анализи разкриха органични молекули във въглеродните хондрити, но досега не сме могли да видим дали тези примитивни обекти се различават от това, което се намира на астероидите", казва космохимикът Лари Нитлър, преди това от института "Карнеги" във Вашингтон, а сега от Държавния университет в Аризона. "Работата ни върху пробите от Рюгу осигурява първата пряка връзка между органичния материал, открит в хондритите, и този от астероидите."

Наричани често градивните елементи на живота поради ролята, която играят в зараждането на живота, новоидентифицираните молекули включват няколко вида аминокиселини, които се комбинират, за да създадат протеините, на които организмите разчитат, за да съществуват. Общо около 20 000 органични молекули са идентифицирани само в 5 грама материал. Те включват органични съединения като карбоксилни киселини, амини и ароматни въглеводороди; съединения, които са тясно свързани с голямо разнообразие от молекули, които са от решаващо значение в живия свят.

Откритията подкрепят идеята, че съставките, необходими за създаването на живот, са дошли на нашата планета във вече сложна форма чрез сблъсъци с астероиди. Как точно този органичен прах може да се е комбинирал в някакъв вид възпроизвеждаща се химия, остава предмет на дискусия, но знанието, че космосът предоставя подходящите условия за зараждането на толкова много важни съединения, дава на учените добро начало за експерименти.

Тъй като тези астероиди по същество са остатъци от времето, когато Слънчевата система се е формирала преди около 4,5 милиарда години, те също могат да ни научат на много неща за най-ранните моменти от създаването на нашата планета.

Посредством определени химически маркери - включително количеството на наличната вода - учените могат да се опитат да определят кога и къде се е образувал Рюгу.

"Поне част от органичните вещества в пробите от Рюгу са отпреди образуването на Слънцето и са се образували при изключително студени условия", казва геохимикът Джордж Коуди от Научния институт "Карнеги" във Вашингтон.

Тези нови изследвания показват ползата от сондите, които събират материал от астероиди, като апарата "Хаябуса 2", който извлече скала от Рюгу. За разлика от пробите от метеорити, този прах и скали не са били засегнати от изветряне, тъй като се намират под въздействието на почвата, водата и въздуха. Нещо повече, опитите за анализ на астероид в космоса също са трудни - не на последно място, тъй като те се движат много бързо и отразяват малко светлина, което ограничава показанията, които инструментите могат да получат. В лабораторията може да се отдели много повече време и внимание на извличането на данни от тези материали.

"В миналото изследванията ни се ограничаваха до изучаване на космически скали, които са попаднали при нас, разбивайки се на Земята", казва Коуди. "С Хаябуса 2“ най-накрая успяхме да отидем до богат на въглерод астероид и да видим как той се сравнява с метеоритите, които достигат Земята." /БГНЕС