На автогарата - хората се прибират за празниците, въпреки COVID-19

Въпреки страха от разнасянето на заразата много хора избраха да се върнат по родните си места. Това видя екип на БГНЕС, който посети Централна автогара в София.

От автогарата обикновено тръгват по 220 автобуса, но откакто има пандемия броят им е намален и от там потеглят 120 превозни средства с пътници, като по празниците има 6 извънредни, пътуващи по основните направления Варна, Видин, Пловдив, Кърджали и др.

Мирослав Антов пристига от Пловдив и въпреки, че се страхува да не зарази близките си, казва, че не си е направил тест.

„Гледам да се пазя доколкото е възможно. Всички бяха с маски в автобуса. Имаше бележка на автобуса, че всички трябва да са с маски“, обясни Антов, но призна, че не е имало дистанция между пътниците, както и че не са пътували с поставен колан.

На път към родното Чепеларе се е отправила Деница Петкова. Тя си е направила PCR тест, за да е спокойна, че няма да създаде опасност за здравето на близките си.

„Считам, че съм достатъчно зряла, за да мога да се опазя. Да, притеснявам се, но все пак на Коледа сам човек не е добре да остава“, убедена е тя и си пожела в аванс това, което се случи през 2020 г. повече никога да не се случва, защото е объркало страшно много неща не само в България, но и в международен план.

Ученичките Десислава Савова и Гергана Петкова пътуват към Пловдив. Те не се страхуват от създалата се ситуация. Уверяват, че не отиват, за да купонясват, а за да бъдат със семействата си.

„Разчитаме на маските. Сега сме с две като пътуваме. Спазваме мерките, за да се предпазим и да пазим околните“, каза Десислава и коментира, че по празниците няма как автобусите да пътуват полупразни, защото има много желаещи, които искат да се приберат у дома. И двете момичета са категорични, че няма да се ваксинират заради липсата на информация, но са единодушни в пожеланията си за празниците, а именно „Да сме живи и здрави главно. Няма по-хубав подарък от това да сме живи и здрави всички“, заяви Гергана Петкова.

Линиите се обслужват предимно от малки автобуси и бусове, които бяха пълни, а дистанция между пътуващите нямаше. В един от малките автобуси е Даниел, който ще закара пътниците до Свищов. Той ни казва, че непрекъснато напомня на пътуващите да си сложат маска и колан. Големите автобуси до Габрово и Ловеч не се запълват напълно, но най-силно впечатление прави този до Гоце Делчев, в който от 50 места заети са едва 7. /БГНЕС