На Битака без маска и дистанция

На Битака – пазара, на който може да бъде открито всичко, е пълно с хора и разнообразие от стоки, голяма част от тях с неизвестен произход. Това видя екип на БГНЕС, който посети мястото в съботния ден.

Прави впечатление, че болшинството от посетителите и продавачите са без маски, а спазването на дистанция остава само написано върху указателните табели, поставени на територията на пазара и на входа му.

Посетителите с автомобили заплащат такса за ползване на паркинга, която за лек автомобил е 4 лв. По толкова плащат и търговците за квадратен метър на пазара, въпреки че таксата не отговаря на реално заетата площ, запълнена с книги, компютри, мобилни телефони, лампи, фенери, кафемашини, дрехи, инструменти, рибарски принадлежности и пр., която в доста от случаите е повече от платената сума.

Срещаме Евгени Василев, който не е посещавал пазара от половин година. Той сподели, че тук не е за оферта, а за тръпката от пазарлъка и защото му е приятно и забавно.

„Има интересни неща, които не може да намериш често. Аз като цяло си търся по-ретро неща – разни фигурки, статуетки, нещо от дърво“, каза той.

По думите му тук може да се намерят неща на 5-10% от стойността им в магазина.

Попитан дали не трябва да се подобрят условията за търговия, Василев коментира, че това зависи от търсенията на хората. Според него, ако това все пак се случи, ще доведе до повишаване на цените и отлив на посетители. /БГНЕС