На "богатите европейски" Балкани хората са в енергийна бедност, мръзнат

С такива "европейски" печки продължават да се топлят много хора, живеещи в страните от "европейските" Балкани.
Такива цепеници са недостъпни за живеещите в енергийна бедност на Балканите.

Определяне на уязвимите

Критиците твърдят, че правителството, което понастоящем се ръководи от коалиция на Социалдемократическата партия (СДП) и либералния АЛДЕ, не успява да го направи.

Румъния прие закон, определящ уязвимите потребители през 2016 г., но правителството забави влизането му в действие.

В сравнение с настоящата система новият закон създава „много по-ясни критерии за подбор“, за да се определи кой наистина се нуждае от помощ, каза Синеа. Това вероятно ще увеличи броя на бенефициентите, което ще увеличи разходите му, добави тя.

Последното отлагане дойде през ноември, а правителството сега се стреми да приеме закона през 2021 г. Това накара Румънската асоциация на енергийните дружества да призове правителството да започне обществен дебат относно критериите, необходими за прилагане на закона и реформиране на система.

Кристина Пруня, депутат от опозиционния Съюз „Спаси Румъния“, заяви, че правителството и енергийният регулатор трябва да преосмислят програмата за помощ и да подобрят събирането на данни, „за да имат точна картина на размера на проблема“.

Вместо да приеме закона, през декември румънското правителство прие акт за спешно замразяване на цените на едро за газ и електроенергия за следващите три години.

В писмо до Европейската комисия, докладвано от румънски медии, министърът на енергетиката Антон Антон каза, че ценовият таван е необходим, защото Румъния е изправена пред едно от най-високите нива на енергийна бедност в ЕС и няма законодателна рамка, която да помогне на уязвимите потребители. Но този аргумент не убеждава Еврокомисията. В четвъртък тя започна процедура за нарушение срещу Румъния за регулиране на цените на газа, като твърди, че тя нарушава законодателството на ЕС и "не е адекватна" в действията си за защита на хората от прекомерни увеличения на цените.

Декемврийският указ също така увеличи прага на доходите, под който хората могат да кандидатстват за финансова помощ, което отразява увеличението на минималните заплати и пенсиите през миналата година.

Но хора като Ламбру могат да пропаднат през пукнатините. Както и около 80% от живеещите по селата румънци, тя разчита на дърва за огрев, за да затопли дома си. Тя живее във ферма със син и неговото семейство. Когато тя помолила за помощ, била отхвърлена и ѝ била наредено да продаде земя, за да покрие разходите си.

Проблем на ЕС

Докато енергийната бедност е широко призната като проблем в ЕС, липсата на обща дефиниция означава, че статистическите данни се различават сериозно.

Например, 8% от населението на ЕС не може да си позволи да отоплява правилно домовете си през 2017 г., според проучване в рамките на целия блок. Според това проучване 11,3% от румънците се сблъскват с този проблем - по-малко, отколкото в Латвия - 29% и в България с 37%.

През 2017 г. Европейската комисия предложи общоевропейска дефиниция за енергийна бедност в своя законодателен пакет, реорганизиращ пазарите на енергия, но държавите-членки и Европейският парламент не постигнаха споразумение миналата година. Вместо това те се съгласиха, че страните ще излязат със свои определения и планове за справяне с проблема.

При отсъствието на по-силни действия Комисията засега реши за създаването на Обсерваторията на ЕС за енергийната бедност, онлайн платформа със статистически данни и критерии, за да помогне на страните да се справят с проблема./БГНЕС

……………

Анка Геурзу, „Политико“