Националната библиотека и българският библиотекар празнуват

11 май е патронен празник на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и професионален за българския библиотекар.

Националната библиотека е най-голямата библиотека в страната и най-старият културен институт в следосвобожденска България.

Тази година обаче денят ще бъде отбелязан различно заради наложеното извънредно положение в условията на породената пандемия от разпространението на коронавируса. По повод празника си библиотеката организира национален онлайн форум на тема: „COVID-19: отговорът на библиотеките”.

Форумът цели създаване на информационно и научно-културно пространство, даваща възможност на библиотечните специалисти да обсъдят въпроси за съхраняването и поддръжката на националните ни ценности, духовно-нравствените и културни аспекти.

„Днес, когато светът е обхванат от безпрецедентното разпространение на новия коронавирус и хората са в изолация, четенето се превръща в ключов инструмент за повишаването на културните и образователните знания. Точно сега работата на библиотеките в дистанционен режим придобива огромно значение, защото я реализираме в нови условия с помощта на съвременните информационни технологии”, заявяват от Националната библиотеката. /БГНЕС