На Г-20 Лондон и Брюксел ще се сремят към изолация на Русия

Обединеното кралство и ЕС ще бойкотират изказванията на руската делегация на срещата на Г-20 в Индонезия следващата седмица. Вестник "Дейли телеграф" , позовавайки се на представители на ЕС, съобщи, че Лондон и Брюксел възнамеряват да търсят изолация на Москва на форума. „Обединеното кралство като цяло не е заинтересовано да координира външната политика с ЕС, но по този въпрос имаме една и съща цел“, цитира изданието представител на външната служба на ЕС.

Обединеното кралство и Европейският съюз по време на срещата на върха ще призоват Руската федерация за деескалация на конфликта в Украйна, твърди вестникът. ЕС ще даде да се разбере, че преговорите за мирно уреждане трябва да се проведат при условия, приемливи за Киев.

В същото време европейските столици смятат, че всеки призив към Русия за деескалация може да не бъде отразен в заключителната декларация на срещата на върха поради позицията на Москва и Пекин. Представителят на ЕС определи руско-китайското сътрудничество като "безгранично приятелство".

Срещата на Г-20 ще се проведе на 15-16 ноември в Бали. Владимир Путин няма да отиде на тази среща, руската делегация ще бъде ръководена от външния министър Сергей Лавров. /БГНЕС

Тагове: